Главна / Вести / Косово и Метохија / Урсула фон дер Лајен сутра у Београду, планирани састанци са Вучићем и Брнабић

Урсула фон дер Лајен сутра у Београду, планирани састанци са Вучићем и Брнабић

Председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен сутра ће се у Београду састати са председником Србије Александром Вучићем, а у четвртак и са премијерком Аном Брнабић, најављено је у Бриселу.

У четвртак ујутру заједно са председником Александром Вучићем, Урсула фон дер Лајен ће учествовати у покретању пројекта на железничком коридору 10.

Планирано је да председница Европске комисије присуствује и потписивању уговора за рехабилитацију деонице на ауто-путу мира (Ниш -Приштина) који се ради уз финасијску подршку Европске уније.

Пред састанке у Београду, Урсула фон дер Лајен ће у Приштини разговарати са Аљбином Куртијем и Вљосом Османи, а затим у Подгорици са Милом Ђукановићем и Здравком Кривокапићем.

“Председница Европске комисије ће током посете изразити своју посвећеност региону и његовој европској будућости. Са лидерима ће разговарати о политичкој и регионалној ситуацији”, најављено је у Комисији.

На питање да ли ће Фон дер Лајен у Београду, Приштини, али и евентуално и у Тирани, разговарати о решавању тренутне кризе на КиМ, у ЕК наглашавају да је позиција ЕУ “јасна” када се тражи “деесакалација и наставак дијалога”.

У Бриселу додају да ову посету виде и као припрему за предстојећи самит ЕУ Западни Балкана који би 6. октобра требало да буде одржан у Словенији.

Урсула фон дер Лајен званичну посету Западном Балкану почиње данас посетом Тирани и Скопљу, а након Београда обилазак региона завршава у четвртак у Босни и Херцеговини где ће заједно са премијером Хрватске Андрејем Пленковићем и председавајућим Саветом министара БиХ Зораном Тегелтијом присуствовати свечаном отварању моста Свилај који повезује Хрватску и БиХ.

Састаће се и са члановима Председништва Босне и Херцеговине.

Извор: РТС

Check Also

У Дому културе у Грачаници отворен десети “Графест”

Пројекцијом једног од најбољих документарних филмова на старом континенту “Ново јеванђеље ” који је урађен …