Главна / Вести / Косово и Метохија / Стејт департмент: САД ће се ангажовати на смањењу тензија на Косову

Стејт департмент: САД ће се ангажовати на смањењу тензија на Косову

 

САД ће у сарадњи са ЕУ, НАТО и Владом Србије и Приштином покушати да предузму неодложне кораке како би се зауставила ескалација тензија на северу Косова, омогућио даљи напредак дијалога под окриљем ЕУ и спречио негативан утицај на свакодневни живот грађана, поручује се из Стејт департмента, преноси Танјуг.
На питање Танјуга упућено заменику помоћника државног секретара за европска и евроазијска питања Габријелу Ескобару да ли очекује да ће проблем бити решен на предстојећем састанку у Бриселу, из Стејт департмента изражавају наду да ће изасланици Београда и Приштине покренути отворен, озбиљан и непосредан дијалог уз потврду да ће се и Габријел Ескобар укључити у овонедељне бриселске разговоре.

“Најновији догађаји су показали да ће разлике између Београда и Приштине, уколико не буду превазиђене, негативно утицати на стране инвестиције и допринети даљем одливу мозгова, што ће косовску и српску привреду онемогућити да остваре своје стварне потенцијале, али ће и спречити њихове даље интеграције у европске институције”, наводи се у одговору Стејт департмента.

САД апелују на Србију и власти у Приштини да се врате дијалогу уз посредовање ЕУ и да без одлагања решавају сва спорна питања, укључујући она везана са енергетику и друге области које утичу на свакодневни живот грађана, истичући да САД немају рецепт за решавање проблема.

“Решење морају да пронађу две стране ангажоване у дијалогу. САД и даље подржавају ближу регионалну сарадњу и отклањање сметњи слободном кретању, трговини и инвестицијама на добробит свих људи који живе на Западном Балкану”, закључује се у одговору Стејт департмента Танјугу.

Извор: Танјуг, Косово онлине

Check Also

СЛ: Предузети све мере и заштитити живот председника Александра Вучића

Српски народ са Косова и Метохије је дубоко забринут због информација, до којих су дошле …