Главна / Култура / Тмина и празнина – нова књига есеја Жарка Миленковића

Тмина и празнина – нова књига есеја Жарка Миленковића

Есеји о српској поезији 20. и 21. века, који су настајали у мало дужем временском периоду и писани су различитим поводима о српским песницима који су у својим делима обрађивали страх од празнине, нашли су се међу корицама нове књиге “Тмина и празнина” аутора Жарка Миленковића.

“То су есеји о значајним српским песницима попут Новице Тадића, Бранка Миљковића и о истакнутим ствараоцима са Косова и Метохије Слободана Костића, Драгомира Костића, Живојина Ракочевића. Један сегмент књиге чини моје праћење продукције савремене српске поезије, па се међу тим есејима налазе и есеји о поезији Живорада Недељковића, Драгана Бошковића, Ане  Сеферовић и многих других”, истакао је Миленковић гостујући у Јутрањем програму РТВ Грачаница.

Он је истакао да је ову збирку есеја писао дуго и пажљиво, а да је за наслов била пресудна једна реченица Хуга Фридриха и страх од празнине који многи ствароаци имају.

“Реченица Хуга Фридриха, коју ја много волим и често употребљавам а којом он описује модерну лирику “говори загонетно и тамно”, и то што сви песници којима сам се бавио имају тај страх од празнине Horror vacui у својима делима,  били су пресудни у одабиру наслова за ову књигу есеја”, наглашава Миленковић.

“Тмина и празнина”  је трећа књига писца са ових простора Жарка Миленковића, који је до сада објавио две збирке песама “Кенотаф” (2011) и “Крхотине лета” (2019), а да овај млади писац има непресушну инспирацију говори и чињеница да нас почетком наредне године очекује и нова збирка песама.

Check Also

У Лепосавићу завршен такмичарски део програма Фестивала сценског покрета и кореодраме

У Центру за културу „Сава Дечанац“ у Лепосавићу свечано је завршен такмичарски део програма Фестивала …