Главна / Вести / Србија / Порука Лаврова: Нема решења за Косово без Русије

Порука Лаврова: Нема решења за Косово без Русије

Нема решења косовског питања без сагласности Србије, Савета безбедности УН и аминовања Русије и сваки покушај наметања “свршеног чина” када је реч о Косову од стране западних центара моћи наићи ће на жестоко противљење Москве, тумаче саговорници “Новости” кључне поруке које је руски шеф дипломатије Сергеј Лавров у понедељак увече послао у Београду о Косову, заштити међународног права, али и о неспособности Европске уније.

Они указују да без обзира на то да ли ће се у једном тренутку Русија и формално укључити у преговоре о нормализацији односа Срба и Албанаца или не, она сигурно неће немо посматрати исход овог вишедеценијског процеса.

Лавров, који у Београду учествује на обележавању годишњице оснивања Покрета несврстаних, у којем је Русија од јуна у статусу посматрача, отворено је поручио да решење за Косово мора да буде засновано на Резолуцији 1244, да мора да буде резултат договора двеју страна и да буде потврђено у Савету безбедности УН. Појаснио је и да ће Москва прихватити свако решење које одговара Србији и српском народу.

Руски дипломата очитао је и лекцију Европској унији због попустљивости према Албанцима који не испуњавају обавезе и позвао на што хитније формирање Заједнице српских општина.

Лавров је у европско двориште пребацио и оптужбе Брисела да се Москва превише меша у дешавања на Балкану и да врши притисак на државе региона, рекавши да је ЕУ та која се понаша бахато и колонистички изван својих граница и да другима поручује да “немају шта да траже тамо где је она присутна”.

У томе што је Лавров више пута указивао на Резолуцију 1244 када је реч о Косову, Срђан Граовац из Центра за друштвену стабилност види јасну поруку Русије свима онима који мисле да то питање може да се решава мимо УН и међународног права.

“Москва инсистира да се питање статуса коначно реши у УН и уз сагласност Русије. Ту поруку неки тумаче и као то да нема решења које би подразумевало неке креативније договоре, попут поделе, разграничења и томе слично, јер је Резолуција 1244 децидирана по том питању – да је Косово у целини део Србије. Међутим, додајући да ће Русија подржати решење које одговара Србији, Лавров је јасно ставио до знања да можемо да рачунамо на подршку Москве”, рекао је Граовац.

Политички аналитичар Дејан Милетић, из Центра за проучавање глобализације, каже, за “Новости”, да је за Русију императив поштовање међународног права и докумената.

“Поруке Лаврова су и опомена свима који покушавају да умање улогу Москве, што није могуће, јер Русија као стална чланица СБ држи кључеве промене било каквог статуса КиМ. Лавров је само потврдио одлучност Русије да подршком Србији спречи отимачину српске територије која је замишљена у одређеним центрима моћи, чиме би било погажено и међународно право и институције”, рекао је Милетић.

За бившег шефа југословенске дипломатије Владислава Јовановића нема дилеме да без Русије нема ратификовања било каквог договора.

“Лавров је подсетио и да је на залагање Русије у Резолуцију 1244 ушла одредба о поштовању суверенитета СР Југославије, односно Србије над КиМ”, рекао је Јовановић.

Селаковић: УН да реагује на насиље

Шеф српске дипломатије Никола Селаковић рекао је у понедељак у разговору са представником УН Мирославом Јенчом да се од ове организације очекује благовремена и видљива реакција на настојања Приштине да дестабилизује регион.

Селаковић и Јенча разговарали су на маргинама јубилеја Покрета несврстаних о недавним инцидентима на административним прелазима са Косовом, српски министар истакао је да се очекује адекватна реакција када Приштина једностраним актима крши Резолуцију 1244 и угрожава права и безбедност Срба и другог неалбанског становништва. Београд такође очекује и да Кфор остане статусно неутралан.

Извор: Новости

Check Also

Петар Петковић: Нема сумње да је Курти у Хрватској наишао на подршку свом опасном пројекту

Сличан се сличном радује, па не чуди ни најмање што се Аљбин Курти идентификује с …