Главна / Вести / Косово и Метохија / Симић: Јутрос мирно на КиМ, али Срби уплашени и бесни

Симић: Јутрос мирно на КиМ, али Срби уплашени и бесни

Потпредседник Српске листе Игор Симић изјавио је да је јутрос мирно у српским срединама на северу Косова и Метохије, али да су Срби уплашени и бесни и да траже заштиту државе Србије јер, како каже, више не могу да предвиде шта их чека и на какве је акције спремна Приштина.

Симић је рекао да су током јучерашњег упада до зуба наоружаних специјалаца Росу у општину Звечан и северни део Kосовске Митровице најдиректније били угрожени животи Срба који су, како каже, голоруки трпели отворену ватру од стране специјлаца.

“Оно што се јуче догодило је неприхватљиво и недозвољено. Пуцало се по породичним кућама у којима су биле бебе труднице, мајке… Наш народ је уплашен, али и бесан, ово више не може да се трпи, не можемо више ни у најгорим сценаријима да предвидимо шта чека Србе на KиМ”, рекао је Симић за ТВ Прва.

Навео је да су, само неколико дана након што су се јединице Росу повукле са Јариња и Брњака и почела примена потписаног споразума, до зуба наоружани специјалци поново упали у српске средине под тобожњим изговором да спроводе акцију у “борби против плазма кекса, кока-коле и фанте”.

Симић је казао да се нигде у свету не спроводи инспекција уз дуге цеви и да се нигде демонстранти, како је Приштина представила српски народ, не разбијају пушчаним мецима.

“Јуче нисмо видели специјалце са штитовима како разбијају демонстранте, видели смо тоне сузаваца, шок бомбе и употребу ватреног оружја по голоруком народу”, казао је Симић.

Нагласио је да су Срби одлучни да остану и опстану на KиМ, а да су од председника Александра Вучића и других државних структура тражили само један одговор: да ли ће држава да стане у заштиту свог голоруког народа или не.

“Kако год било, морамо да нађемо начин како да бранимо своје породице и куће, али у томе очекујемо подршку наше државе и свих структура, јер ово је неиздрживо”, рекао је Симић.

Додао је да је јутрос мирно на северу KиМ, али да је, како каже, тако било и јуче све до осам сати, када су упали специјалци Росу.

“Не могу да кажем да је све у реду и да ли управо неко из Приштине шаље специјалце Росу на голорук српски народ. Ситуација је мирна, али тако је било и јуче док Росу нису упале на север, тако је било и пре 20. септембра док специјалци нису дошли на Јариње и Брњак”, казао је Симић.

Подвукао је да је, што се тиче српског народа, ситуација мирна и да је Србима мир преко потребан, али да је, како каже, потребно да и Приштина престане са једностраним акцијама и са слањем до зуба наоружаних специјалаца који “подривају мир и изазивају нестабилност”.

Извор: Танјуг

Check Also

Починилац троструког убиства у Глођану и даље у бекству

Полиција и правосудни органи и даље трагају за маскираном особом која је калашњиковим убила два …