Главна / Вести / Косово и Метохија / Одаловић: Куртију пада рејтинг, не искључујем могућност нових инцидената

Одаловић: Куртију пада рејтинг, не искључујем могућност нових инцидената

Генерални секретар Скупштине Србије Вељко Одаловић је, после јучерашњег упада специјалних полицијских снага Росу у Северну Митровицу и Звечан, рекао да Аљбин Курти наставља да провоцира и изазива инциденте, као и да се од косовског премијера наредних дана може очекивати свашта, преноси “Курир”.

Одаловић каже да “креатори лажне државе нису одустали од пројекта и да је то најопасније, а да је улога Куртија да провоцира и изазива инциденте”.

Навео је да је Куртију пада рејтинг и да је то кључна ствар што се упад Росу десио пред изборе, а да косовском премијеру не одговара пораз на Јарињу и Брњаку.

“Не може сам да ово уради већ му треба подршка и председник Вучић је у праву кад то каже. Кључна је улога НАТО. Снаге Кфора нису до сада испуниле своју дужност. Имали смо два погрома. Сценарио етничког чишћења се није завршио него су се само мењале улоге. Инциденти су у функцији показивања силе због унутрашње политике. Смешно је да шаљете припаднике специјалних јединица да лепе стикере на таблицама. Само су чекали повод и били су припремљени”, рекао је Одаловић.

Није искључио могућност да ће наредних дана доћи до нових инцидената јер се, каже Одаловић, од Куртија наредних дана може очекивати свашта.

“Кад погледате реакције међународне заједнице дођете до закључка да им он одговара. Траже неки исхитрен потез Србије. Да је Заједница српских општина формирана и да је испоштован Бриселски споразум не бисмо имали никакав проблем, јер не би било потребе ни за каквим интервенцијама. За Куртија је све што је потписано мртво. Одржава директне везе са две силе које су још 90-их наоружавале и облачиле терористе. Морамо да у међународној заједници променимо однос према свему и да натерају Приштину да потпише. Софронијевића нису упуцали да га ране него да га убију”, рекао је Одаловић.

Током јучерашње акције Косовске полиције повређено је неколико десетина Срба док је Срећко Софронијевић (36) тешко повређен након што је упуцан приликом интервенције, а некададашњи пуковник Војно-обавештајне агенције и војни аташе у Израелу Томо Ђурин рекао је да је специјална јединица Росу била подршка тржишној инспекцији која је наводно дошла да провери пословање појединих трговинских радњи.

“Албанци сматрају да су држава и да према Резолуцији 1244 смеју да интервенишу на целој територији Косова и Метохије. Крше Бриселски споразум који каже да морају да обавесте командатна Кфора да ће интервенисати на северу КиМ, који је потом дужан да обавести председнике општина где ће бити интервенција, али то нису урадили, наравно”, рекао је Ђурин.

Ђурин је навео да долазак батаљона Гурки на Косово пре два дана има везе са инцидентом и да нису случајно дошли.

“Тамо где дођу Британци одмах настане хаос. Гурке су елитна јединица и наводно су дошли за спречавање немира. Припадници Кфора нису учинили оно што по Резолуцији 1244 морају. Приштина апсолутно не поштује Бриселски споразум и Курти то чак и јавно говори. Истовремено иде тихо наоружавање њихових снага. Свака војна вежба НАТО на КиМ се завршава тако што део технике оставе”, рекао је Ђурин.

Нагласио је да је Кфор немоћан да спречи инциденте већих размера.

“Одмах након усвајања Резолуције 1244 на КиМ је стигло пет контигената Кфора са 50.000 војника, а данас их има 3.500. Тих 50.000 није могло да спрече погроме, а шта ће ови данас? То су били војници из пет земаља које су нас бомбардовале дан пре тога”, рекао је Ђурин.

Извор: Курир,Косово Онлине

Check Also

Починилац троструког убиства у Глођану и даље у бекству

Полиција и правосудни органи и даље трагају за маскираном особом која је калашњиковим убила два …