Главна / Вести / Косово и Метохија / Селаковић сутра у УН и о једностраним потезима Приштине

Селаковић сутра у УН и о једностраним потезима Приштине

Министар спољних послова Никола Селаковић сутра ће у Нујорку у Уједињеним нацијама имати прилику да говори и о јучерашњој акцији на северу покрајине у којој је Приштина употребила и ватрено оружје, и то на седници Савета безбедности на којој ће бити разматран редовни шестомесечни извештај генералног секретара УН о раду УНМИК-а.

Седница на којој ће шеф УНМИК-а и специјални представник генералног секретара УН Захир Танин, преставити извештај, место је на коме ће министар Селаковић пред чланицама СБУН моћи да говори и о бројим једностраним потезима Приштине, попут јучерашњег када су под лажним изговором да одговарају на кријумчарење, наорузане косовске специјалне снаге користиле шок бомбе и ватрено оружје, при чему је један Србин тешко повређен, а десетак њих лакше.

Шеф српске дипломатије на овој седници, првој која од избијања пандемије није у видео формату, биће у могућности да упозори на унилатерално деловање Приштине као најгори начин решавања несугласица, јер се на тај начин производе проблеми а не решења, а један од таквих птриштинских потеза била је и недавна ситуација на административним прелазима.

Управо зато министар је пред полазак у Нујорк, говорећи о важности редовног разматрања питања КиМ у СБУН и предстојећој седници посвеценој раду УНМИК-а, изразио очекивање да ће последњи догађаји на северу покрајине бити адекватно и објективно представљени у Извештају генералног секретара УН, будуци да такви потези Приштине могу довести до тешких последица и дестабилизације.

Селаковић ће сутра на Ист риверу поновити да Београд настављла да инсистира на заштити српског становништва на КиМ и очувању мира и стабилности.

Седница ће бити прилика да министар изрази забринутост што је у протеклом периоду повећан број напада усмерених на Србе и њихову имовину, као и на имовину Српске православне цркве, имајући у виду да је од почетка године забележено 106 таквих етницки мотивисаних инцидената.

У светлу свих тих дешавања, министар ће још једном нагласити да је за Србију од кљуцне важности наставак ангажмана УНМИК-а у несмањеном обиму и са неизмењеним мандатом иако се САД залаже да се мандат мисије приведе крају.

Седница СБУН прилика је да се још једном каже да Београд конструктивно приступа разговорима и да је посвећен изналажењу компромисних решења и да нагласи да је од потписивања Бриселског споразума просло осам година, и да за тачно 3.100 дана није дошло до напретка у спроводењу обавеза које је преузела Приштина, пре свега у вези са оснивањем Заједнице српских општина.

Претходна седница СБ УН на којој се у априлу разматрао извештај о раду УНМИК-а и стање на Косову остала је упамћена јер је убрзо по почетку прекинута, зато што су приликом говора министарке спољних послова Донике Гервале били видљиви симболи Косова, због чега је реаговао представник Русије тражећи да се застава уклони.

Извор: ТАНЈУГ

Check Also

Починилац троструког убиства у Глођану и даље у бекству

Полиција и правосудни органи и даље трагају за маскираном особом која је калашњиковим убила два …