Главна / Економија / Вучић: Девизне резерве 14,25, златне 1,8 милијарди евра; Имаћемо МСД лекове, први у Европи

Вучић: Девизне резерве 14,25, златне 1,8 милијарди евра; Имаћемо МСД лекове, први у Европи

Председник Србије Александар Вучић рекао је синоћ да нето девизне резерве земље износе 14, 25 милијарди евра и да су од 2012. године повећане за 115 одсто.

Златне резерве су удвостручене и са 15,3 тона 2012. године, порасле на 37 тона, а вредност им је утростручена и износи 1,8 млилијарди евра, рекао је Вучић гостујући на ТВ Прва.

Он је рекао да је то учињено добром економијом и уштедама, правовременом куповином девиза на тржишту, додајући да су за то заслужни и гувернерка Јоргованка Табаковић и министар финасија Синиша Мали.

Вучих је рекао и да пара имамо довољно и да зато резерве не треба да се дирају, али је напоменуо и да се не зна шта ће се дешавати јер цене енергената и сировина вишеструко скачу.

На питање да ли ће наша привреда имати проблема због тога, он је рекао да ће имати, али да се морају наћи рационална решења да јој се помогне.

“Колико смо пакета помоћи имали због ковида, не може све држава, морамо да нађемо средину да помогнемо највећим потрошачима електричне енргије, гумарима, челичани… радићемо нешто”, напоменуо је.

Истакао је да ће грејања и струје код нас бити, а од 15. децембра ћемо моћи да продајемо струју и другима.

Подсећа да грађани имају нереално ниску цену струје, али не очекује да ће бити изненађења и да је важно да издржимо до краја марта.

“Не очекујем да струја поскупи, борићу се за то”, рекао је Вучић.

Он је истакао да од разгвора са Владимиром Путином 25. новембра много очекује, јер о свему одлучује Путин.

Поводом констатације да Путину геополитикчи богови шаљу дар с неба, Вичић је рекао да је Путин у доброј позицији, али да богови ништа не шаљу Кинезима, али су они покуповали сав угаљ у свету и гас и сналазе се .

Каже да ће се снаћи и Европа и велике европске земље, али да ће у енергетској кризи страдати мањи, наводећи и да у окружењу увозе 30 одсто електричне енргије што је страшни терет за њигхове буџете.

Када је у питању раст цене горива, каже да се то и код нас дешава, али да се акцизе не могу смањивати јер држава мора негде да узме новац, и да се нечим мора компензовати најнижа цена струје.

Указује да се иде за тим да струја буде јефтинија, јер је сви користе, а да је зато на нафти нешто више акциза.

На питање о поскупљењу цена неких прозивода као што је уље, истиче да је стопа инфлације и даље испод три одсто, да нема редова на пумпама, а да у продавницма има свега.

Он је додао да више не желин да слуша кукњаве тог типа, да су скочиле цене уџбеника и слично.

“Ствари треба системски и рационлано поставити, онда можете економски раст да постигнете, а тако могу да расту и плате и пензије”, поручио је.

До краја године престижемо Хрватску у БДП-у

Председник Александар Вучић изјавио је синоћ да ће Србија до краја године престићи Хрватску по висини БДП-а.

Подсетио је да је Србија за Хрватском била у заостатку 12 милијарди евра, а сада смо, казао је, готово исти, док Црној Гори бежимо 13 одсто.

У интервју за Прву телевизију, председник је рекао да је 2020. раст Србије био негативан, а ове године очекујемо да он буде између 7 и 7,5 одсто, а да, казао је, немамо овакав ударац короне резултат би био и бољи.

Црна Гора је прошле године имала раст од минус 15 одсто, сада иде на седам одсто.

“Кумулативно гледано Србија ће за последње две године имати раст од плус 6,8 одсто,Црна Гора ће имати минус 7,5 одсто за те две одине, Хрватска за исти период минус 3,5 одсто, а БиХ око минус 0,5 одсто…”, рекао је Вучић.

Додао је да је просечна плата 2014. у Србији била 330 евра, а данас између 615 и 620 евра, док је у Београду о преко 760.

Црна Гора је, додао је Вучић, 2014. имала просечну плату 495, а данас 525 евра, тада је БиХ имала 372 евра, а данас 493 евра.

Верујем у вакцине и лекове против короне

Председник Србије Александар Вучић рекао је синоћ да је Србија потписала уговор о набавци МСД лекова против корона вируса, и тиме ће бити прва у Европи која ће те лекове добити.

На питање зашто нема нових мера, рекао је биће их, али и да не разуме питање, јер када држава уведе мере онда сви питају зашто је увела, а када их не уведе, зашто то није учинила.

„Имамо вакцине. Уз Американце бићемо први који ће имати МСД лекове, први у Европи”, подвукао је он за ТВ Прва.

Указао је да имамо и милион и по руских вакцина произведених у Србији, који ће за пар дана бити у промету и моћиће да се примају, а за годину дана имаћемо и нашу Синофарм вакцину.

Вучић је упитао шта да уради држава, како да тера љдуе.

Да скратимо радно време и шта онда, онда ћете хвалити демонстранте који ће упадати у скупштину, па ћете питати што плате и пензије нису веће јер нико неће да ради. Обезбедили смо све што смо могли.

Ниједна влада у Европи није толико и толиком брзином обезбедила”, нагласио је он. Оценио је да вакцинација иде боље у Србији него у Бугарској и Румунији, али не и како је држава то желела.

Истакао је да има много неозбиљних и неодговорних. Нагласио је да не може да се уведе обавезна вакцинација због Устава, јер ће одмах бити донета привремена мера. Додао је и да не разуме лекаре који се не вакцинишу.

„То је правни проблем не и суштински”, нагласио је он.

Вучић је казао да није добро када губите 50 људи дневно. Везано за ковид пропуснице најавио је да ће у недељу Ана Брнабић са Кризним штабом о томе да разговара.

“Ја верујем у вакцине, лекове. Да верујем у траве и надрилекарство, не верујем”, подвукао је он.

Извор: ТАНЈУГ

Check Also

Мали: Пензионери 22. септембра добијају по 6.000 на рачуне

Министар финансија Синиша Мали потврдио је данас да ће свим пензионерима 22. септембра бити исплаћено …