Главна / Политика / Селаковић:Србија може да буде задовољна излагањем Танина

Селаковић:Србија може да буде задовољна излагањем Танина

Министар спољних послова Никола Селаковић изјавио је у Њујорку, после седнице Савета безбедности УН на којој је представљен редовни шестомесечни извештај о раду УНМИК-а, да Србија може да буде задовољна објективним и језгровитим излагањем шефа УНМИК-а као и дела сталних и несталних чланица, које су подржале територијални интегритет и суверенитет Србије, Резоцуију 1244 и мандат УН мисије на КиМ.

“Извештај генералног секретара изазвао је одобравање, јер на језгровит и објективан начин говори о ономе што се десило пре месец дана, а што овај шестомечни извештај не обухвата”, рекао је синоћ Селаковић за Т а н ј у г.

У уводном говору шефа УНМИК-а, специјалног прествника генералног секретара Захира Танина се на језгровит начин нашло и оно што се дешавало 13. октобра и након 15. септембра, а односило се на инциденте на Јарињи и Брњаку, на размештање специјалних полициских јединица мимо договора у Бриселу и на крају, на дешавања у којима је постојала употреба силе под изговором борбе против шверца и организованог криминална, рекао је министар.

Према његовим речима, други утисак је поред традиционалне подељеност измеду сталних чланица – САД, Белике Британије и Француске са једне и са друге стране Русије и Кине, недвосмислени и врло јасан став већине несталних чланица.

“Када погледате како су говорили представнци Индије, Туниса, Вијетнама, Кеније, Мексика и видело се да је већина јасно и недвосмислено подржала територијални интегритет Србија, нашу посвећеност дијалогу и осудила једностране потезе Приштине”, реако је Селаковић.

Он је нагласио као веома знацајно то што су сви они подржали мандат УНМИК-а и Резолцуију 1244 у оквиру које мора да се дође до одрживог решења косовског питања.

“То је нешто по чему ће седница постати запамћена и знацајна за нас”, рекао је министар и додао да се не би форкусирао на оно што је говорила предствница Приштине.

Србија је, како је нагласио, изнела своју позицију и посвећеност дијалогу и указала да Приштина констатно у низу неколико месеци потуно подрива дијалог и одбацује све око чега је постигнут договор.

Према речима Селаковића, Приштина и поред пласирања лажи и подметачина и различитих лажних конструкција, чији је циљ да подрију позицију Србије, ипак није успела.

“Наставићемо да се боримо. Наши интереси су легитимни, почивају на међународном јавном праву и резолуцијама Савета безбедности. Борба није лака, захтевна је, али наши мотиви су много виши и значајнији од свега. Имамо мотив да се боримо да заштимо сигурност нашег становиштва на КиМ да сачувамо интересе наше дрзаве да у тој бори останемо истрајни”, рекао је Селаковић.

Министар је додао да је то борба коју је дефинисао и председник Србије Александар Вучић и да Србија остаје на тој линији.

Министар Селаковић је најавио да ће се данас састати и са генералним секретаром УН Антониом Гутерешом, са којим ће разговарати о последњим дешавањима на КиМ, као и константом деловању Приштине на подривању дијалога и нереализованим а преузетим обавезама из Бриселског дијалога, попут Заједнице српских општина.

“То је нешто за шта ћемо се борити и нећемо одустати и састанак ћемо искористити да генералног секретара УН упознамо са тим”, рекао је Селаковић који се данас пред поцетак седнице састао са председником СБ УН, кенијским амбасадором Мартином Киманијем.

Извор: ТАНЈУГ

Check Also

Вучић честитао Радеву: Србија остаје искрен партнер

Председник Србије Александар Вучић упутио је честитку председнику Републике Бугарске Румену Радеву, поводом поновне победе …