Главна / Вести / Косово и Метохија / Победник избора Српска листа, Самоопредељење изгубило упоришта, други круг избора у 21 општини

Победник избора Српска листа, Самоопредељење изгубило упоришта, други круг избора у 21 општини

Бирачи у 21 општини на Косову мораће поново на изборе, јер у првом кругу локалних избора одржаних јуче, нису изабрали своје локалне лидере, преноси Репортери.

Од укупно 38 општина у којима су се бирали локални органи власти, 17 општина је изабрало градоначелнике, а други круг ће бити одржан у свим већим општинама, осим Јужне Митровице и Пећи.

Победник јучерашњих избора је Српска листа, која је освојила девет општина од 10 у којима се такмичила. Друга је Демократска партија Косова, која је на јучерашњим изборима победила без другог круга гласова у Србици, Јужној Митровици, Урошевцу, Качанику и Ђенерал Јанковићу.

Трећи је Демократски савез Косова, који је победио у Пећи и Липљану, док исто толико општина за сада има и Алијанса за будућност Косова, која је успела да освоји власт у Сувој Реци и Дечанима.

Победник парламентарних избора 14. фебруара, Покрет Самоопредељење није успео да задржи ниједну општину у којој је био на власти.

Према подацима Централне изборне комисије, у други круг избора иде 21 општина, међу њима све велике општине осим Јужне Митровице и Пећи.

У Приштини ће се у другом кругу такмичити Арбен Витиа из Покрета Самоопредељење и Перпарим Рама из Демократског савеза Косова.

У Подујеву у други изборни круг иду кандидат ДСК Екрем Хисени, који тренутно има предност, док је други Шпејтим Булићи из Покрета Самоопредељење.

У две општине које су се сматрале упориштима ДСК, Косово Поље и Гњилане, у конкуренцији ће бити и Покрет Самоопредељење.

У Косову Пољу Бурим Бериша из ДСК ће се у другом кругу суочити са Енвером Бајцинцем из Покрета Самоопредељење, док ће Аљбан Хисени из Самоопредељења бити у трци у Гњилану против Лутфија Хазирија из ДСК.

У Витини у други круг такође иду Покрет Самоопредељење и Демократски савез Косова.

Самоопредељење није успело да освоји Призрен у првом кругу, тако да ће се тај покрет у другом кругу суочити са Шаћиром Тотајем и Демократском партијом Косова.

ДСК ће бити у другом кругу у општини Јуник, у конкуренцији са Алијансом за будућност Косова.

Социјалдемократска иницијатива није успела да освоји место познато као њено упориште, Малишево. У овој општини НИСМА ће се у другом кругу такмичити са Демократском партијом Косова.

Ћедрон Кастрати из Социјалдемократске партије суочиће се са својом бившом странком, Самоопредељењем, у другом кругу избора у Каменици.

Други круг ће такође бити одржан у Обилићу, Качанику, Штимљу, Ораховцу, Ђаковици, Драгашу, Истоку, Вучитрну, Глоговцу и Клокоту.

Извор: Косово Онлине

Check Also

Канцеларија за КиМ: Поновно рушење плоче несталим новинарима нови притисак на српске медије на КиМ

Канцеларија за Косово и Метохију реаговала је саопштењем поводом поновног скранвљења помен плоче киднапованим новинарима …