Главна / Друштво / У Дому културе у Грачаници одржана промоција књиге Петра Костића

У Дому културе у Грачаници одржана промоција књиге Петра Костића

Поводом 150 година постојања Призренске Богословије у Дому културе у Грачаници одржана је промоција књиге Петра Kостића ,,Просветно-културни живот православних Срба у Призрену и његовој околини у 19 -ом и почетком 20-ог века”,која сведочи о историјском праву Срба на колевку наше државности.

По речима Златка Маврић, директора Удружења “Свети спас”, ова књига је мемористично – историографско штиво  које је изузетно значајно за етнологију, лингвистику и фолклористику.

“Када говоримо о Призрену у први план треба ставити рад и дело Петра Костића, који је иза себе, поред свог личног ангажовања, оставио доста архивске грађе која сведочи о животу Срба у старој Србији, развоју и образовању у 19. и почетком 20. века. Издавање књиге је финансирао Комесаријат за избеглице и миграције Републике Србије”, рекао је Златко Маврић.

Како је истакла др Александра Новаков, ово дело и у данашње време поставља полазну основу и незаобилазну литератуту за истраживање друштвених,  економских, политичких и културних прилика у Призрену, али и много шире.

“Процес затирања српских трагова и прекрајање истих на Косову и Метохији, последњих деценија достигао је врхунац, са намером да се вековно постојање Срба сведе на ниво статистичке грешке. Тој стратегији је неопходно супроставити се већом продукцијом српских дела, посебно оних која сведоче о присуству Срба у сваком кутку Косова и Метохије” истакла је др Новаков.

Обнављањем Костићевих дела, по мишљењу докторке Соње Јерковић, духовно обнављамо Призрен и чувамо га у мислима садашњих и будућих генерација. Како је истакла, Костић је, и поред свих важних и великих дужности које је имао, стигао да за собом остави траг и белешке које су данас нама незаобилазан извор у проучавању историје српског живља на простору старе Србије.

Ова, као и друге књиге Петра Костића, од изузетног су значаја у служби борбе за опстанак нашег народа на Косову и Метохији, и преко су потребне стручној јавности, као и српском роду.

Check Also

“Нуклеус” и у специфичним условима успева да одржи пчелиња друштва

У односу на неке раније године, ова година није била претерано добра за пчеларство. Недовољне …