Главна / Друштво / Изложба слика и скулптура “Преко пепела” Предрага Драговића у Дому културе у Грачаници

Изложба слика и скулптура “Преко пепела” Предрага Драговића у Дому културе у Грачаници

Дом културе „Грачаница“  и Галерија уметности Приштина у понедељак 25. октобра 2021. у 19 часова у Галерији Дома културе Грачаница организује отварање изложбе слика и скулптура Предрага Драговића „ПРЕКО ПЕПЕЛА“.

” Шездесет пет слика и шест скулптура чине широки стваралачки круг интересовања овог аутора, који настаје напоредо са другим његовим ликовним интересовањима и истраживањима. Грачаничка изложба „Преко пепела“ са превасходно косовским мотивима  настајала је тридесет година. Историјско – уметнички контекст: храмови, фрескосликарство, епска и теолошка духовност део су оквира светосавско-немањићке и његошевске традиције”, наводе из Дома културе.

Пепео“ је материјал погрома, а косовском погрому, стварном и имагинарном, аутор посвећује доминантан низ мотива – ватре и њених појавних облика. Као да се слике враћају у свој завичај, где је њихова драма боја аналогна драми постојања.

„Косовски циклус је преформулација Драговићевог доживљаја актуелних дешавања синтетизованих симболима  и знацима косовског завета, мита и историјског блага. Визуелни простор слике испуњен епском експресијом бави се обухватнијим истраживањем односа између добра и зла“,  наводи у предговору каталога Небојша Јевтић, историчар уметности.

Изложба се реализује у оквиру прославе јубилеја седам векова постојања манастира Грачаница и седамсто година од упокојења Светог краља Милутина.

Предраг Драговић (1953) завршио је Факултет ликовних уметности, одсек сликарство, у Београду. Члан УЛУСа је постао 1980. године. Исте године је стекао стаус слободног уметника. У току рада је створио тематске целине слика, цртежа и графика: актова, портрета, пејзажа, композиција из Старог Завета и Новог Завета. Његово стваралаштво се може сврстати и у велике циклусе, серије слика, којима се повремено поново враћа: Свеци и Себри, Свети Сава, Врхови (планински пејзажи), Костићи Ликовно читање Горског вијенца, портрети српских песника… У графичким техникама дубоке штампе, литографије и сериграфије реализовао је песме графике са Матијом Бећковићем, Рајком Петровим Ногом и Драганом Лакићевићем.

Покровитељ изложбе је Канцеларија за Косово и Метохију Владе Републике Србије и општина Грачаница.

Саопштење, Дом културе

Check Also

Дечји хор “Деца неба” обележио Светски дан породице: Хоћемо срећну породицу!

Поводом Међународног дана породице, Дечји црквени хор храма Светог Димитрија „Деца неба“  извео је данас …