Главна / Вести / Косово и Метохија / Захарова: Намерна провокација Приштине нема правне последице

Захарова: Намерна провокација Приштине нема правне последице

Протеривање двоје руских дипломата из непризнате државе Косово неће имати последице по њихов правни статус, нагласила је портпаролка руског министарства спољних послова Марија Захарова у саопштењу објављеном данас на сајту Министарства .

“Полазимо од чињенице да овај корак приштинске администрације неће имати никакве последице по правни статус поменутих руских дипломата”, саопштила је руска званичница, преноси ТАС С.

Протеране дипломате, према речима Захарове, немају везе ни са једним органом самопроглашене државе, јер су у складу с међународним правом и Резолуцијом СБ УН 1244, која је основ за нормализацију ситуације на Косову, они акредитовани при Мисији УН (УНМИК).

Портпаролка руског Министарства спољних послова оценила је објаву тзв. косовских власти о томе да су двојица руских дипломата у покрајини непожељне особе, као намерну грубу антируску провокацију.

Реч је двојици дипломата који раде у приштинском одељењу руске амбасаде у Србији, а Приштина је као аргумент навела „опасност по националну безбедност“ и „уставни поредак“ који, како истиче Захарова, у покрајини фактички не постоји.

Председница привремених приштинских институција Вјоса Османи изјавила је раније да су два званичника Канцеларије за везу Руске Федерације у Приштини проглашена персонама нон грата због, како је навела, њихове штетне активности “које су нарушиле националну безбедност и уставни поредак Косова”.

Османи је на Фејсбуку написала да је то био њен захтев министарки спољних послова Доники Гервали која је, каже, данас донела одлуку о проглашењу два званичника за непожељне особе.

Убразо након овог потеза Приштине реаговала је амбасада Русије у Србији саопштењем у којем се истиче да Русија не признаје ни тзв. Косово ни одлуке „владе“.

“Ми не признајемо независност Косова, дакле не признајемо ни њихову владу као ни друге структуре. Ниједна одлука Приштине нема за нас правну снагу. Ми сарађујемо са мисијом УНМИК, укључујући и ова питања, а на основу резолуције 1244 Савета безбедности УН “, саопштено је из амбасаде.

Извор: Танјуг

Check Also

Ракић: Нерасветљен злочин на Бистрици показатељ да је правда за Србе недостижна

Убиство Пантелије Дакића и Ивана Јововића и рањавање Марка Богићевића, Драгане Србљак, Богдана Букмирића и …