Главна / Вести / Србија / Вучић: Неће бити блокаде на Дрини; Додик: Нисам спреман да за РС жртвујем мир

Вучић: Неће бити блокаде на Дрини; Додик: Нисам спреман да за РС жртвујем мир

Председник Србије Александар Вучић и српски члан Председништва БиХ Милорад Додика разговарали су о политичкој ситуацији у БиХ. Вучић jе поручио да ће се Србија апсолутно супротставити било каквим санкцијама које би увели против било кога у Српској. Додик је рекао да се Република Српска развлашћује силом. Поручио је да није спреман да за Републику Српску жртвујем мир, али да је спреман да се лично жртвује за Републику Српску.

Председник Србије је рекао да је из данашњег разговора са Додиком схватио да не постоји постоји никакав хир Републике Српске да прави било какве проблеме, већ да су њихови потези реакција на то што се право на коришћење шума одузима од РС и предаје у руке Сарајеву.

“Под један, председник Додик је недвосмислено рекао да не постоји никакав хир Републике Српске да прави било какве проблеме, већ да су њихови потези реакција на то што се право на коришћење шума одузима од РС и предаје у руке Сарајеву. И оно што је за мене веома важно да је он спреман да разговара уколико би се тај проблем решио. То чини ми се лишава све оне који желе да кажу да је крив Додик или РС, и да нас уводи у нешто што је рационалан и прагматичан приступ”, рекао је Вучић.

Истиче да разговор нема алтернативу, и да мора да се разговара са Бошњацима, и да једни и други морамо да напустимо снове о победи над оним другим.

“Разговарали смо и о Војсци Републике Српске, и ја сам пренео важне поруке људи из света председнику Додику. Драго ми је што је изразио спремност да саслуша мишљење других људи, и мислим да је важно да покушамо да сачувамо мир, али и да покушамо да покажемо да није РС никакав извор проблема, већ да смо сви у региону спремни да разговарамо”, рекао је председник Србије.

Говорећи о евентуалним санкцијама које би неко увео Републици Српској, поручује да се Србија неће придружити санкцијама док је председник, неће бити блокаде на Дрини”

“Србија ће се апсолутно супротставити, и нећемо се понашати у складу са било каквим санкцијама које би увели против било кога у Српској. Наш став је врло чврст и јасан. Нећу рећи да упозоравамо, али молим све да разговарамо и решавамо проблеме дијалогом. Србија се неће придружити санкцијама док сам ја председник, неће бити блокаде на Дрини”, рекао је Вучић.

Додик: Нисам спреман да за РС жртвујем мир

Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик је рекао да је састанак са председником Србије Александром Вучићем био важан и да даје пуну подршку иницијативи “Отворени Балкан”.

“Ја сам председника Вучића упознао са тренутном ситуацијом у БиХ. Видимо да су неки наши међународни пријатељи много заинтересовани и забринути везано за скорашње одлучивање на Савета безбедности око статуса мисије Алтеа у БиХ који се на сваке године на седницама СБ дефинише”, рекао је Додик.

Додао је да је заједнички став да мисија Алтеа у БиХ треба да се продужи и да треба одобрити њено даље функционисање, док ће одлука бити онаква каквом је донесу чланову Савета безбедности.

Додик је истакао да је ситуација у БиХ сложена и да је до тога довела комбинација разних догађаја у прошлости.

“Данашње стање је такво да је у Босни и Херцеговина Република Српска, као страна потписница свих анекса Дејтонског споразума и Анекса 4. Устава БиХ развлашћена од пољопривредног земљишта и шума, али то није урађено према Федерацији”, казао је Додик и додао да је иста ситуација и са Дистриктом Брчко.

Истакао је да су односи у БиХ кулминирали до мере да морају да почну да се решавају на прави начин или да та земља не успе да функционише.

“Ја сам упознао председника Вучића о томе да је Република Српска у готово немогућој атмосфери притиска дала сагласност да се укине војска РС и да се формирају Оружане снаге БиХ. За то постоји и уговор”, казао је Додик.

Објаснио је да “Устав БиХ не препознаје намеру БиХ за одбрану, а тиме, када читате то доследно и нема простора за војску”.

“Апсолутно је јасно да су кулминација негативних и, по Републику Српску и српски народ, неповољних догађаја довеле до реакције. Ми ћемо наставити са нашим активностима”, рекао је Додик и навео да ће разговарати и са другима у међународној заједници.

Поручио је да је “Република Српска повређена и развлашћена” и нагласио да високи представник није именован у Савету безбедности УН.

“Никакви сукоби нису потребни. Ја сам рекао да нисам спреман да за Републику Српску жртвујем мир, али сам лично спреман да се жртвујем за Републику Српску”, истакао је Додик.

Истакао је да “Бошњаци желе да овладају судском влашћу и да управљају политичким процесима у будућности”.

“Ми желимо да седнемо, да о томе разговарамо, да им укажемо да покушају да схвате да је то озбиљно и ми не можемо да попустимо у смислу да нам се одузме земљиште или да се одузму шуме. Онога тренутка кад то питање буде регулисано, створиће се први корак за то да ми уђемо у органе БиХ”, истакао је Додик.

Додао је да “мир нема ни цену ни алтернативу”.

“Али ако неко мисли да претњом рата са друге стране ми треба да предамо Републику Српску, онда се грдно варају. Ми немамо намеру ни за какав рат, ни за какав сукоб. Оно што ми имамо намеру је да се политички борбено боримо за наша права записана у Уставу БиХ. Ми ништа не дирамо БиХ, оно што припада БиХ неће бити дирнуто”, казао је Додик.

Објаснио је и како ће вратити оно што је одузето Републици Српској.

“Оно што сте отели, господо, или ћемо ми унилатерално вратити или ћемо договорити нови аранжман о тим стварима”, казао је Додик.

Поручио је да је дошло до те мере да мора бити решено или да ће у Републици Српској морати да предузимају мере које су спас њихових права.

Извор: РТС

Check Also

Кризни штаб: Школски распуст остаје од 31. децембра

Кризни штаб донео је данас одлуку да се школски распуст не помера и он ће …