Главна / Друштво / Проф. Васић и др Ђорговић сагласни да је рано дијагностиковање карцинома дојке пресудно у излечењу

Проф. Васић и др Ђорговић сагласни да је рано дијагностиковање карцинома дојке пресудно у излечењу

Карцином дојке је најчешћи узрок оболевања и умирања жена од малигних болести широм света, показала су истраживања. На годишњем нивоу више од 2.000.000 жена оболи од ове опаке болести, а око пола милиона изгуби битку са овом болешћу. У последњих годину и по дана у Клиничко-болничком центру у Грачаници 247 жена је урадило симптоматски преглед дојки од чега је карцином дијагностикован код 40 одсто њих. Најбитније је радити превентивне прегледе и реаговати брзо уколико се јави неки од симптома сагласни су проф. др Јовица Васић, торакални хирург и др Зорица Ђорговић, радиолог КБЦ Приштина у Грачаници.

Гостујући у Јутарњем програму РТВ Грачаница они су истакли да се у болници у Грачаници може урадити дијагностика и операција карцинома дојке, док се хемио и радио терапија ради у већим центрима ван Косова.

„Након обављеног радиолошког прегледа, уколико се покаже да је неопходно наступа хирургија. Најпре је потребно урадити биопсију, а потом, када то стање пацијенткиње захтева, и операцију, а коју врсту операцује радимо то зависи од врсте, величине карцинома као и многих других фактора који се морају пратити и испоштовати“, истакао је проф. Васић.

Он је напоменуо да је за излечење јако битно да се болест открије на време. Исто тако битно је и психолошко стање пацијенткиње и када је то потребно у лечење се укључују и психолози.

„Пут до излечења није лак, траје извесно време а битно је да пацијенткиње имају поверење у свог лекара, као и да слушају и примењују све што он каже. Морају да буду јаке и храбре и да размишљају о позитивном исходу лечења. Још једном морам да напоменем да време у лечењу игра главну улогу, дакле чим се нешто примети не чекати ни часа већ одмах отићи лекару“, наглашава проф. Васић.

Др Зорица Ђорговић је истакла да  жене-девојчице од адолесцентног доба морају да воде рачуна о својим дојкама, да често врше палпаторне прегледе, да прате симетрију и изглед својих дојки и уколико било шта примете одмах да иду код лекара на преглед.

„Битно је напоменути да не треба чекати неки од симптома већ да треба увек водити бригу о свом здрављу. Први преглед асимптоматсих дојки требало би да буде већ са 20 година, а ултразвучни са 25“, истакла је др Ђорговић.

Она је истакла да је лекар тај који ће на основу здравственог стања и година пацијенткиње одлучити за коју ће се дијагностичку методу определити.

„Жене које нису имале никаквих симптома и проблема са дојкама подвргавају се скриниг мамографији, коју треба урадити већ са 40 година и раде се на сваке две године до 70 година живота. Коју ћемо дијагностичку методу употребити зависи до старосне доби пацијнткиња, тако да млађе од 40 година уколико имају симптоматску или асимптоматску дојку, долазе најпре на клинички преглед, а затим и на ултразвучни преглед. На основу ултразвучног налаза радимо даље дијагностичке методе, што значи да се може радити  мамографија и код жена млађих од 40 година“, напоменула је др Ђорговић.

Проф. Васић и др Ђорговић су напоменули да  је врло битно да пацијенткиње чувају сваки извештај лекара и исте носе са собом када долазе на контролне прегледе, како би се упоредило пређашње стање.

Наследни фактор је један од фактора ризика оболевања од ове болести, што значи да особе којима је ближи члан породице боловао од ове болести морају једном годишње да иду на контролне прегледе, као и жене које су већ боловале од карцинома на једној дојци, јер су у ризику да се карцином појави и на другој. Још увек није утврђено који је тачно узрок настанка карцинома дојке, али поред наследног фактора, многи стручњаци тврде да стрес игра значајну улогу.

 

Check Also

Стојковић: Пријаве за пакет солидарности пензионерима до 15. децембра

Удружење пензионера у Грачаници спроводи активности у складу са тренутном епидемијском ситуацијом. Председник Удружења пензионера …