Главна / Вести / Косово и Метохија / Милић: Фон Крамон легитимизује евентуални Куртијев напад на Газиводе и Валач

Милић: Фон Крамон легитимизује евентуални Куртијев напад на Газиводе и Валач

Виола фон Крамон одавно није објективан европски известилац о ситуацији на Косову, сматра оснивач Центра за евроатлантске студије (ЦЕАС) Јелена Милић. За Косово онлајн каже да улога известиоца Европског парламента није небитна и подсећа да су Зелени, странка чији је Фон Крамон члан, у преговорима за формирање нове коалиције у Немачкој, као и да ће они вероватно имати важну улогу у формирању немачке спољне политике, па и политике према Балкану.

Милић указује да се рад известиоца Европског парламента не може минимизирати, али да он зависи и од елоквентности конкретне особе, као и земље и јачине партије из које је известилац. У случају Фон Крамон, реч је о Немици, а Немачка је, наводи Милић, очито кључно заинтересована у овиру ЕУ за решавање питања Косова и то на “на аутистичан начин“.

“Зелени, странка чији је члан Фон Крамон, сада су у преговорима за формирање нове коалиције у Немачкој, и та чињеница Србији не иде у прилог, јер ће они вероватно имати важну улогу и у формирању немачке спољне политике, па и политике према Балкану. Шефица немачких Зелених Аналена Бербок рекла је да би зелени у Европи требало да се сконцентришу на смањење криминала и прања пара које долазе у Европу и у Немачку, и у том контексту и нерешено питање Косова моћи ће да се даље инструментализује”, указује наша саговорница.

Према њеном мишљењу, вишеструко је непримерена изјава Фон Крамон која се односила на акцију косовске полиције на северу, у којој је тешко рањен један Србин, а за коју је ова политичарка рекла да “се не може рећи да је било несразмерне употребе силе јер је била усмерена и против албанских грађана“.

“То да ли је прекомерна сила употребљена против демонстраната једне или више различитих етничких заједница не значи ништа у смислу да ли је сила била прекомерна или не. Јер ако је употребљена прекомерно и против некога ко је албанске национаности, тим горе. То значи да је била усмерена против једне особе више. Тај њен аргумент је потпуно непримерен. Оправдањем прекомерне употребе силе легитимизује се и евентуални напад на Газиводе и Валач, а имајући у виду и енергетску кризу, није немогуће да Курти и то покуша. Србија мора на сваком кораку да захтева да се стање на терену не може мењати применом и претњом примене силе”, каже Милић.

Она подсећа на својевремени одговор Фон Крамон “да не зна албански језик“, када су је новинари упитали да ли је чула за провокације и вређања Срба.

“Чини ми се да јој никада непознавање српског језика није сметало да износи преувеличане и пристрасне негативне оцене о стању на Косову за које критикује Србе, Српску листу и пре свега званични Београд. Непознавање језика јој није сметало ни да ситуацију у унутрашњој Србији оцењује на, по мени, прилично једностран начин”, наводи Милић.

Истовремено, указује, да треба обратити пажњу на то да се и у Извештају Европске комисије о напретку Косова, Косову спочитава наводни недостатак владавине права и повишен степен криминалитета на северу.

“И у нашој јавности, делови аналитичке заједнице и опозиције, а и већина коментатора на Западу, циљају управо криминалитет на Косову као велики безбедносни проблем, што онда даје наводно оправдање косовској страни да мења стање на терену насиљем или претњом примене насиља. Међутим, ту се заборавља “слон у соби”, а то је да је Бриселским споразумом Србија, у доброј вери, начинила огроман уступак повлачењем полиције и правосудних органа на северу, у нади да ће владавину права у том делу Косова и борбу против корупције спроводити косовске привремене институције али изабране кроз договор о улози Заједнице српских општина у њиховом постављању”, каже Милић.

Сликовито говорећи, она појашњава да је “слон у соби који недостаје” – неодговорност Косова и одбијање формирања Заједнице српских општина, кључног елемента Бриселског споразума, а према чему је, како примећује, цела Западница заједница веома неуобичајено попустљива.

“И онда имате да се већ осам година прича о скандалозној криминализацији севера Косова. То је лицемерје пар екселанс, а под изговором “нећемо другу Републику Српску”, наводи Милић.

О томе како стати на пут ширењу искривљене слике са Косова, Милић каже да није за „борбу емотивним, бучним и личним одговорима на социјалним мрежама“.

“Ја бих Фон Крамон ангажовала у дебате и на конференцијама где би она била конфротирана са нетачностима које изговара, укључујући и овај бисер о успостављању инспекцијске контроле шверца са РОСУ, који је дефакто војна формација. Ту би требало да јој се предочи да прекомерна сила не зависи од тога да ли је употребљена против етничког Србина или Албанаца, већ да ли пуцаш неком у леђа”, закључује Милић.

Извор: Косово онлајн

Check Also

Преминуо Милутин Мркоњић, почасни председник СПС и некадашњи министар

Милутин Мркоњић, некадашњи министар за инфраструктуру и саобраћај, почасни председник Социјалистичке партије Србије (СПС) и …