Главна / Вести / Косово и Метохија / Министар Ракић разговарао са генералном секретарком ОЕБС-а о политичкој и безбедносној ситуацији

Министар Ракић разговарао са генералном секретарком ОЕБС-а о политичкој и безбедносној ситуацији

Министар за заједнице и повратак Горан Ракић се данас састао са генералном секретарком Организације за европску безбедност и сарадњу Хелгом Маријом Шмид (Helga Maria Schmid) и с њом разговарао о политичкој и безбедносној ситуацији на Косову као и последњим дешавањима на Северу Косова. Министар је на састанку такође истакао да је потпуна имплементација бриселског споразума од круцијалне важности за постизање трајног мира на овим просторима и да је неопходно у што скоријем периоду формирати Заједницу српских општина, наводи се у достављеном саопштењу министарства.

Министар је током састанка казао да је процес повратка потпуно у стагнацији управо због недостатка сигурног и безбедног окружења када су у питању повратничке средине.

”Основни циљ свих нас мора бити заједнички рад на превазилажењу препрека које стоје на путу бољих животних услова свих заједница. Уколико једна страна није спремна на тако нешто, проблеме не можемо решавати. Резултате у унапређењу суживота можемо постићи једино искреним намерама и преданим радом свих институција и организација на Косову”, казао је министар Ракић.

Током састанка од стране министра је речено да се о владавина права и закона нарочито када су у питању мањинске заједнице не треба говорити само декларативно већ добре законе треба и примењивати.

Министар Ракић је напоменуо да једнострани потези и акције попут оне од 13. октобра на Северу Косова не доприносе бољитку у односима два народа већ само продубљују кризу и истакао да је једини начин решавања свих проблема, дијалог. У прилог томе говори и чињеница о фундаменталном кршењу људских права, а прави пример је и скорашња пресуда против Ивана Тодосијевића.

Данашњем састанку присуствовао је и амбасадор ОЕБС-а на Косову, Мајкл Девенпорт.

Check Also

Грачаница: Представљен нови број “Стремљења”

У читаоници “Даринка Јеврић” у Дому културе у Грачаници je представљен најновији број часописа за …