Главна / Вести / Косово и Метохија / Дрецун: Опасност од упада у Валач реална, Кфор прикупља обавештајне податке о овој трафостаници

Дрецун: Опасност од упада у Валач реална, Кфор прикупља обавештајне податке о овој трафостаници

 

Председник Одбора за КиМ Скупштине Србије Милован Дрецун сматра да је опасност од новог покушаја Приштине да упадне на север Косова реална и да су упозорења председника Србије Александра Вучића на месту, а, по његовим речима, то показује и појачно обавештајно деловање припадника Кфора у Валачу.
У изјави за Танјуг, Дрецун је казао да последњих неколико дана припадници Кфора интензивно прикупљају информације обавештајног карактера о трафостаници Валач која се налази на подручју општине Звечан.

“То указује на могућност да се припремају једностране акције Приштине на северу Косова и да њихов циљ може да буде заузимање трафостанице Валач”, рекао је Дрецун.

Он је подсетио да се преко трафостанице Валач доставља око 80 одсто електричне енергије за север Косова. Указао је и да је 6. маја у косовском парламенту усвојена одлука којом се косовски оператор КОСТТ обавезује да у име оних грађана који живе на северу Косова, а не плаћају струју косовским институцијама, преузме њихову обавезу.

“У Приштини је крајем септембра било тумачење да КОСТТ нема више пара да плаћа и да би тај рок требало да истекне 1. октобра. Међутим, по одлуци која је усвојена 6. маја у парламенту у Приштини тај рок истиче 6. новембра”, рекао је Дрецун.

Због тога је, каже, тада могуће очекивати да након истека тог рока Приштина покуша да једностраним, а свакако и насилним акцијама, уз употребу специјалних јединица Росу, покуша да успостави контролу, односно да преузме главно електрочвориште на северу, а то је трафостаница Валач.

О томе што је председник Вучић у контексту очекивања акција Приштине поменуо да Приштина чека Турке, Дрецун је објаснио да су власници косовске електродистрибуције неке турске компаније и да ће Турска управо због тих компанија бити заинтересована да се успостави систем наплате на северу Косова.

“Турска је сигурно једна од заинтересованих страна и сигурно постоје неке активности Турске на том плану. Милсим да је Турска та која би могла да утиче на Приштину да одустане од једностраних акција на северу, јер то не води никаквом решавању проблема већ новој дестабилизацији”, закључио је Дрецун.

Извор: Косово онлине, Танјуг

Check Also

Лајчак: Добра размена мишљења са представницима Еулекса и Кфора

Специјални представник Европске уније Мирослав Лајчак састао се, током посете Косову, и са високим званичницима …