Главна / Вести / Косово и Метохија / Генерал Кајари: КБС не могу на север Косова без мог одобрења

Генерал Кајари: КБС не могу на север Косова без мог одобрења

Мађарски бригадни генерал Ференц Кајари, нови командант Кфора, у ексклузивном интервјуу за Косово онлајн говорио је о актуелној безбедносној ситуацији на Косову, заједничким патролама са Војском Србије, и нагласио да би за распоређивање снага КБС на северу Косова било потребно његово одобрење као команданта Кфора.

Да ли после свих дешавања на северу мислите да сте преузели команду над Кфором у “тешком тренутку” и како оцењујете безбедносну ситуацију на Косову?

Док сам се припремао за ово распоређивање, знао сам од самог почетка да је позиција команданта косовских снага под вођством НАТО (КФОР) сложена. Након што сам стигао и пре него што сам преузео дужност новог команданта мисије, видео сам разне изазове који се јављају у оперативној области Кфора. Тренутна ситуација је генерално стабилна, а Кфор наставља да свакодневно спроводи свој мандат – који проистиче из Савета безбедности Уједињених нација 1244 из 1999. године, да доприноси безбедном и безбедном окружењу, као и слободи кретања на Косову, за добробит свих заједница које овде живе.

Председник Србије Александар Вучић рекао је да “Приштина планира да заузме Валач на северу Косова и да би то била тешка вест“. Како гледате на ту изјаву и да ли ће Кфор остати по страни ако припадници Специјалне полиције Косова поново интервенишу на северу?

Нећу спекулисати о хипотетичким сценаријима и нећу коментарисати политичка питања. Додатна вредност Кфора почива на његовој непристрасности и усредсређености на свакодневну примену мандата УН који сам управо описао. Ово је кључно за безбедност свих заједница које живе на Косову и за стабилност широм региона. Наравно, ми пажљиво пратимо ситуацију и одржавамо видљиво, снажно и агилно присуство на терену, широм територије Косова.

Како гледате на медијске написе да ће Кфор у наредном периоду бити “балканизован“, односно да ће већина војника бити из региона? Колико је важно ангажовање земаља у окружењу у раду Кфора?

Мисија КФОР коју води НАТО постоји од 1999. године. Истовремено, Чешка, Пољска и Мађарска постале су чланице НАТО. Од тада су, као што знате, многе друге земље, укључујући Црну Гору и Северну Македонију, такође приступиле НАТО. Безбедносна ситуација Западног Балкана је важна за цео евроатлантски регион, а од посебног је значаја за земље у окружењу. Тренутно, КФОР се састоји од више од 3.700 војника из 28 НАТО савезника и партнера. Ово јасно илуструје чврсту, колективну посвећеност НАТО регионалној безбедности и стабилности.

Да ли ће Кфор наставити да ради на заједничким патролама са Војском Србије и да ли су оне прекинуте током недавне кризе на северу?

КФОР има дугогодишњу, одличну сарадњу са Војском Србије, на свим нивоима одговорности. Почев од команданта Кфора до патролних јединица. Кфорова заједничка комисија за заједничку имплементацију основана је у складу са Кумановским споразумом 1999. године, у циљу стварања ефективне сарадње са Војском Србије. Говорим редовно са начелником одбране Србије – генералом Миланом Мојсиловићем користећи добро успостављену линију комуникације коју су успоставили моји претходници на челу КФОР-а. КФОР ће наставити да блиско сарађује и са Војском Србије и са Косовским безбедносним организацијама на обезбеђивању безбедности широм Косова. Тако ће се синхронизоване патроле са Војском Србије наставити дуж административне границе.

Да ли постоје околности под којима би КФОР дозволио снагама КБС да дођу на север Косова?

Косовске безбедносне снаге, према ранијем договору, морају да буду овлашћене од команданта Кфора пре било каквог распоређивања на северу Косова. Косовска полиција може слободно да се креће по целом Косову. НАТО очекује да локалне институције наставе да се придржавају тог споразума. У својим првим недељама састао сам се са кључним руководиоцима институција на Косову, који су ме уверили да ће пре било какве акције постојати одговарајућа координација са Кфором и да ће распоређивање КБС-а на северу Косова и даље бити засновано на претходном обавештењу и одобрењу од стране команданта Кфора.

Који су ваши примарни задаци у овом тренутку и како видите улогу Мађарске у Кфору?

Стабилност Западног Балкана је приоритет за Мађарску више од две деценије. То се може видети у мађарском доприносу Кфору који је почео одмах на почетку 1999. године и био је у сталној еволуцији, са додатним, важнијим задацима како је време одмицало. Са овим сталним повећањем трупа, Мађарска је постала једна од три земље које највише доприносе Кфору. Такође, имали смо част да два пута имамо мађарског заменика команданта Кфора. Моји задаци су да осигурам да међународне трупе Кфора и даље буду снажна и поуздана снага, као што су се доказале у прошлости. Мој примарни фокус – као команданта НАТО снага – јесте да држим војнике и способности спремним и способним да делују када је то потребно у складу са нашим мандатом УН и наређењима виших команди НАТО-а.

Извор: Косово Онлине

Check Also

УНМИК: Каролина Зиадех долази на место Захира Танина

УНМИК је данас најавио долазак Каролине Зиадех из Либана као нове специјалне представнице генералног секретара …