Главна / Вести / Србија / Маклеод: Напредак у дијалогу зависи од Београда и Приштине, а не од посредника

Маклеод: Напредак у дијалогу зависи од Београда и Приштине, а не од посредника

Амбасадорка Велике Британије у Београду Шан Маклеод каже да Велика Британија остаје посвећена подршци нормализације односа Београда и Приштине кроз дијалог који води ЕУ, али наводи да ће напредак у дијалогу на крају зависити од Србије и Косова, а не од спољних посредника.

Маклеод је у интервјуу за “Курир” рекла да јој је било жао што је у неким новинама у Србији прошле недеље видела, како каже, дезинформације и потпуно неосоноване оптужбе о Великој Британији у вези са полицијском операцијом против кријумчарења и организованог криминала на неколико локација широм Косова, током које је ухапшено више особа.

“Нажалост, неки грађани и припадници полиције су повређени у сукобима током полицијске акције. Организовани криминал је нажалост озбиљан проблем широм региона. Криминалне групе су укључене у кријумчарење разних ствари, укључујући дрогу и оружје”, рекла је британска амбасадорка.

Навела је да то не само да је незаконито и представља опасност за шире друштво, већ такође сваке године кошта владе у региону и шире огромне колличине новца који би се могао потрошити на секторе као што су образовање, здравствена заштита и инфраструктура.

Каже да Велика Британија са партнерима широм региона, укључујући Србију и Косово, ради на сузбијању организованог криминала и подржава напоре органа за спровођење закона да се с њим позабаве на одговоран начин.

Наводећи да Велика Британија остаје посвећена подршци нормализације односа кроз дијалог који води ЕУ, Маклеод је рекла да је јасно да је у интересу свих заједница да живе у безбедном и стабилном окружењу и то не само зато што одржива стабилност нуди најбољу прилику за економски развој и просперитет.

“Изградња поверења и веза између заједница унутар и изван граница једнако је важна као и политички процес. То подразумева решавање неких болних питања, као што су случајеви несталих особа, где Уједињено Краљевство ради на подршци и властима и породицама ожалошћених. Али такође подразумева и гледање ка будућности и фокусирање на отварање могућности за младе људе данас, као и стварање најбољег могућег окружења за будуће генерације”, рекла је  британска амбасадорка.

На питање о томе да ЕУ све више губи кредибилитет у дијалогу Београда и Приштине, те да се у решавање овог питања све више ангажује администрација америчког председника Џозефа Бајдена, Маклеод је навела да Уједињено Краљевство више није чланица ЕУ и да не може да говори у њено име.

Она је, међутим, навела да се не може очекивати да критикује улогу ЕУ у овом важном процесу, који има подршку Велике Бритање, као и јасну подршку Вашингтона, како кажу њене колеге из САД.

“Напредак у дијалогу ће на крају зависити од Србије и Косова , а не од спољних посредника”, каже британска амбасадорка.

Како је навела, видело се како је у Северној Ирској напредак у решавању дуготрајних и болних сукоба дошао одлучним, храбрим корацима политичких лидера, који су награђени Нобеловом наградом за мир.

“Надам се да ћемо сличну политичку вољу видети у Београду и Приштини”, рекла је Маклеод.

Извор: Курир

Check Also

Затворена бирачка места, завршено гласање на референдуму

Референдум о промени Устава Србије завршен је вечерас у 20.00 сати када су затворена бирачка …