Главна / Вести / Србија / Вучић: Питања климатских промена намећу се као кључна
Climate COP26 Summit

Вучић: Питања климатских промена намећу се као кључна

Climate COP26 Summit

Председник Србије Александар Вучић који у Глазгову учествује на Самиту о клими ЦОП26, истакао је да се питања климатских промена намећу као кључна, и да је за Србију веома важно присуство на том самиту у организацији УН, Велике Британије и Италије.

“Сви су овде, замислите да ми нисмо. Цео свет се скупио на једном месту и неколико важних ствари смо покренули”, рекао је Вучић за ТВ Пинк.

Председник Србије је на маргинама скупа разговарао са председницом ЕК Урсулом фон дер Лајен, те пренео да је уверен да ће она позвати министре енергетике у Брисел, како би се разговарало о решавању проблема цене електричне енергије и како заједнички обезбедити сигурност и енергетску безбедност за будућност наших земаља.

Додао је да су разговарали и о цени гаса.

“Нешто су те цене ниже после Путинове реакције на тржишту, али је то и даље веома високо и треба да видимо шта ћемо по том питању да радимо”, рекао је Вучић.

У том контексту поново је споменуо питање нуклеарних електрана, јер је то, каже чиста енергија, па је питање где, како и на који начин радити и шта радити са нуклеарним отпадом.

“Очигледно да се питања климатских промена намећу као кључна. Живимо у глобалном селу и сви морамо да радимо исте ствари – да смањујемо емисију штетних гасова, на стварању нових обновљивих извора енергије, требаће нам више новца, али ће то бити за напредак економије”, рекао је Вучић.

Пренео је да је разговарао са много људи у Глазгову, и о политичким питањима, али да је клима оно што мучи свет.

“Тема климатских промена мучи свет, посебно Африку, Азију и Јужну Америку, али и Европу. Многе промене ћемо морати да направимо”, рекао је Вучић.

Вучић је рекао да би ускоро требало да се састане са мађарским премијером Виктором Орбаном и да разговара са њим о могућности да Србија купи одређени власнички удео у мађарској нуклеарки Пакш.

Он је рекао да би Србија могла да купи пет, 10 или 12 одсто удела у тој нуклеарки.

Такође, казао је да је Србија заинтересована и за друге нуклеарке у региону и да ће видети и са Бугарима да ли би можда од њих могли да купимо удео.

“Верујем да оставка Заева није само због избора”

Председник Србије изразио је данас уверење да оставка македонског премијера Зорана Заева није последица само резултата локалних избора у тој земљи, већ и израз личног разочарења у ЕУ.

Вучић је рекао да је у разговору у Глазгову са лидерима из региона било речи и о томе како да се оснажи иницијатива “Отворени Балкан”.

“Причао сам са људима из региона, са Едијем Рамом, и о ‘Отвореном Балкану’, после оставке Заева, хоћемо ли моћи да чекамо, да видимо шта ћемо и како да урадимо… Разговарали смо како да даље оснажимо иницијативу ‘Отворени Балкан’, да напредујемо”, рекао је Вучић.

Он је изразио уверење да оставка Заева није последица само резултата на локалним изборима, већ је уследила и због његовог личног разочарења разговорима са ЕУ, будући да им је било обећано отварање поглавља, уколико потпишу Преспански споразум, али је то, ипак, изостало.

“Разговарали смо како да се ми увезујемо, да брже и више сарађујемо…”, рекао је Вучић.

Извор: Т а н ј у г

Check Also

Петковић: Приштина шест година брутално одбија да врати земљу Високим Дечанима

Одлука Уставног суда у Приштини о враћању 24 хектара манастиру Високи Дечани која је донета пре …