Главна / Вести / Косово и Метохија / У српским срединама на КиМ пораст броја заражене деце

У српским срединама на КиМ пораст броја заражене деце

У српским срединама на Косову епидемијска ситуација, када су деца у питању, се погоршава што показује све већи број новооболелих. На срећу клиничка слика код деце је блажа, а препорука педијатра је  да се деца узраста од 12 до 15 година вакцинишу, јер је вакцина безбедна и ефикасна.

У последњих месец дана бележи се пораст броја оболеле деце од инфекције вируса корона у српским срединама, истичу педијатри а клиничка слика је блажа него код одраслих.

“У августу је било четворо позитивне деце, у октобру око 60 деце инфициране вирусом корона. На преглед се јављају са клиничком сликом инфекције дисајних путева, повишеном температуром, кашљем, секрецијом из носа, главобољом, губитком апетита или иде све то по типу акутног дијарејалног поремећаја, значи са учесталим течним столицама. Клиничка слика иде углавном од благе до умерено тешке, посебно је ризична група деце која имају неко хронично обољење као на пример дијабетес, астму, затим хематоонколошки пацијенти и гојазна деца”, каже за ТВ Мост др Милка Вукашиновић, педијатар.

Препорука лекара је, наводи, да се деца јаве на преглед 24 часа након појаве првих симптома.

“Могу да се добију лажно негативни резултати ако се прерано деца узоркују и наравно дати нешто од антибиотика, никако на своју руку да родитељи дају антибиотике, Само у договору са ординирајућим лекаром након лабораторијске и радиолошке обраде следи терапија уз савет за мировање и контроле на које се деца требају јавити да се испрати тај клинички ток”, наводи Вукашиновић.

Вакцина је ефикасна и безбедна и код деце мишљење је стручњака, па је и др Вукашиновић препоручује.

“Агенција за контролу лекова и медицинска средства је одобрила примену вакцине за децу узраста од 12 до 15 гоодина тако да је и моја препорука да се вакцинишу деца и млади родитељи да би се што пре завршило са пандемијом”, истиче др Вукашиновић.

Само поштовањем препоручених мера заштите и вакцинацијом може се зауставити даље ширење вируса, напомињу лекари.

Извор: ТВ Мост

Check Also

Начелнику Косовско-поморавског округа Давору Петковићу разбијено стакло на аутомобилу

Начелнику Косовско-поморавског округа Давору Петковићу непознате особе ноћас су разбиле стакло на приватном аутомобилу.  Према …