Главна / Друштво / Одржана промоција књиге “Илузија моћи” др Петра Ристановића

Одржана промоција књиге “Илузија моћи” др Петра Ристановића

У Дому културе у Грачаници представљена је књига “Илузија моћи – српски критички интелектуалци и комунистички режим ” др Петра Ристановића, једног од наших најзначајних историчара новије генерације.

Како је истакнуто на промоцији нове књиге др Петра Ристовића “Илузија моћи”, аутор оповргава тврдњу аутора књига махом са запада, да је српски национализам уништио Југославију и да су за то управо најодговорнији интелектуалци.

Мр Јован Алексић на промоцији истакао је да др Петар Ристовић у књизи закључује да српска интелектуална елита, у периоду између брионског пленума(1966) и половине осамдесетих година, заправо има једну врсту другоразредне улоге.

Читањем ове монографије, по речима историчара мр Немање Димитријевића, слажемо мозаик о нашој недавној прошлости.

“Ова монографија припада политичкој, друштвеној и културној историји Југославије, али исто и отпора појединца, интелектуалца, наметном државном систему  и идеологији. Систему који тежи да појединца учаури и контролише. Такође, представља сажету историју културне политике комунистичке партије Југославије”, рекао је Димитријевић.

Овом књигом, како је сам аутор истакао, циљ му је био расветљавање поступака српских интелектуалаца у доба комунизма и да о томе да своје мишљење.

“Мој циљ је да прикажем и покушам да утврдим чињенице. Чињенице су касније подложне различитим тумачењима, али њих је важно утврдити. Ми смо у ситуацији да о догађајима о којима се много говори, о људима који су стално тема у јавности не знамо утврђене чињенице. Архивски документи који су били државна тајна су сада свима лако доступни, јер се Југославија распала и они нам сада омогућавају да утврдимо чињенични оквир, а касније свако може и да их тумачи”, рекао је аутор књиге “Илузија моћи”, др Петар Ристановић.

Значајан део ове књиге бави се косовским проблемом, који је по аутору искориштен као рецепт и упуство  за разбијање бивше Југославије.

 

Check Also

Пиано за Магдалену

Братство манастира Светих Архангела поклонио је Магдалени Савић из Батуса код Липљана дигитални пиано. Магдалена …