Главна / Култура / У Лепосавићу завршен такмичарски део програма Фестивала сценског покрета и кореодраме
Foto: kosovo-online

У Лепосавићу завршен такмичарски део програма Фестивала сценског покрета и кореодраме

Foto: kosovo-online

У Центру за културу „Сава Дечанац“ у Лепосавићу свечано је завршен такмичарски део програма Фестивала сценског покрета и кореодраме извођењем две представе у оквиру једне вечери, а на којој су, у част награђених на Фестивалу, наступили Ансамбл народних игара и песама КиМ „Венац“ из Грачанице и трупа Уна Сага Сербика из Београда.

Ансамбл „Венац“ представио се програмом „Домаћине, дома ли си“, а Уна Сага Сербика извела „Игре и звуке Балкана“, саопштио је Факултет уметности.

Спектакл у част награђених, одигран пред пуном салом (поштујући све епидемиолошке мере) који су приказали Ансамбл „Венац“ и Уна Сага Сербика, обогаћен је особеном визуелном импресијом, видео пројекцијом и 3Д анимацијом која је емитована на кулиси као својеврсно сценографско решење. Такође, у оквиру кореографске целине коју је пружио „Венац“ а према замисли Милоша Цилета Митића, на кулисама се одвијала и речита игра сенки. Публика је одушевљено поздравила цео програм Ансамбла „Венац“ и програм играчке трупе Уна Сага Сербика, наводи се у саопштењу.

Истичу да је Фестивал сценског покрета и кореодраме јединствен, а да га је иницирала и идејно осмислила др Вера Обрадовић, професорка Факултета уметности Универзитета у Приштини са привременим седиштем у Косовској Митровици.

Током пет дана такмичарског програма ( од 3. до 7. новембра) приказано је шест представа у Косовској Митровици, Лепосавићу, Зубином Потоку и петнаест видео радова приказаних у Галерији Факултета уметности у Косовској Митровици, а отворена је и изложба „Век и по српске школе глуме“ аутора Павла Лазића, коју је приредио Факултет драмских уметности из Београда. Изложбу је свечано отворио др Саша Саиловић.

Фестивал ће наставити своје вантакмичарско трајање до краја 2021. године, управо са изложбом која ће гостовати и у Дому културе „Стари Колашин“ у Зубином Потоку и у Дому културе „Грачаница“ у Грачаници. Доласку ове велике и изузетно значајне изложбе допринео је Ансамбл „Венац“, тачније директорка „Венца“ Снежана Јовановић.

За најбољу представу, Гран При Фестивала освојила је Александра Аризановић са представом „Врпца“ у продукцији Удружења балетских уметника Србије, а за најбољи видео рад под називом „5“ специјалну награду је добио Лазар Николић, бивши студент Факултета уметности у Косовској Митровици, наведено је у саопштењу.

Организатор Фестивала је Факултет уметности Универзитета у Приштини са привременим седиштем у Косовској Митровици.

Фестивал сценског покрета и кореодраме је подржан од стране Министарства културе и информисања Републике Србије.

Извор: ТВ Мост

Check Also

Хуманитарна радионица Ансамбла “ВЕНАЦ” и “Госпон тамбураша”

Ансамбл ВЕНАЦ је 08.12.2021. организовао у Грачаници хуманитарну јавну радионицу таамбурашке праксе, заједно са тамбурашким …