Главна / Вести / Косово и Метохија / Гренел: Тренутно нема дијалога, то је фрустрирајуће

Гренел: Тренутно нема дијалога, то је фрустрирајуће

Бивши изасланик Америчког председника за дијалог Београда и Приштине Ричард Гренел након посете Kосову ,на административном прелазу Мердаре обратио се новинарима изразивши незадовољство због непоштовања постигнутих договора. Он је на самом почетку свог обраћања нагласио да је у посети Косову у својству приватног грађанина, а не као представник Америчке администрације. Како је истакао, многи у САД су фустрирани, јер се не примењује економски договор Београда и Приштине потписан у Белој кући за време Владе Доналда Трампа.

“Многи из Трампове администрације и многи Американци су фрустрирани и то зато што смо видели историјски договор – економски, који смо договорили за људе Kосова и људе Србије. То није урађено за време Владе. Није било за политички, него економски развој.
Ако погледате шта смо испреговарали. Почели са историјским летом између Приштине и Београда. То смо урадили јер су нам пословне заједнице рекле да нам је то потребно да би дошли послови. Многи на Западу мисле да и даље траје конфликт у региону, и онда се послови не селе овде, тако да оно што се догодило последњих неколико недеља је фрустрирајуће за САД”, рекао је Гренел.

Гренел истиче да је кључна тачка споразума била економски развој, као и да се примене сви договори. Исто тако истише да се дијалог Београда и Приштине не одвија како треба.

“Тренутно дијалог не постоји, и то је фрусрирајуће, јер сам ја био критикован да нисам у довољној мери укључивао Европљане у дијалог. То је једна од критика, а то није истина.Укључивао сам Немце и Французе. Био сам  амбасадор САД у Немачкој и имао сам блиске контакте са њиховим саветником за националну безбедност кога сам редовно информисао о дијалогу. Исто сам радио и када је у питању француски саветник за националну безбедност, не толико често као немачког. али сам га извештавао”, истакао је Гренел.

Гренела смо упитали и о актуелном писму које су амерички конгресмани упутили председнику САД Џозефу Бајдену о стању у Србији.

“Мислим да греше, они нису завирили у регион и не знају, они само причају из Вашингтона. Видели смо и да је особа из Србије изнела поприлично дивље оптужбе везане за мене говорећи да сам плаћен огромном свотом новца из српске Владе, што је наравно лаж. Медији имају одговорност да извештавају о чињеницама. Оно што је речено говори о слободи изражавања пре свега медија, где имамо човека који слободно износи и шири вест. Рекао бих да да је добро имати слободу, али  са слободом долази и одговорност” рекао је на крају Гренел.

гренел стиће да и даље покушава да пронађе економске прилике да амерички бизнисмени улажу и отварају нове послове, а да ће се он пособно заложити  да доведе приватни сектор и да је зато неопходно поштовање споразума.

Check Also

Петковић: Велика Хоча памти славна времена и славну историју још од цара Душана

Директор Канцеларије за Косово и Метохију након Ораховца обишао је и Велику Хочу и разговарао …