Главна / Православље / Данас су Свети Врачи – прави дан за молитву за оздрављење

Данас су Свети Врачи – прави дан за молитву за оздрављење

Српска православна црква и верници данас обележавају празник посвећен Козми и Дамјану, у народу познат као Врачеви или Врачи. Ови свеци се сматрају заштитницима лекарске професије. Према народном веровању, данашњи дан је добар за молитву за оздрављење, а верује се и да без преке потребе не треба излазити из куће.

Светитељи Козма и Дамјан помагали су и лечили, не тражећи заузврат ништа “ради добитка и богаћења, већ Бога ради”, па су у народу познати као свети Бесребреници.

Међутим, ипак су сахрањени један поред другога у месту Фереману.

Бесребреници и чудотворци, рођени су негде у Азији од оца незнабошца и мајке хришћанке. По очевој смрти, мајка Теодотија посветила је све своје време и труд да синове васпита и подигне као истините хришћане. Младићи су стасали и изучили лекарске вештине па су колико својим знањем и вештином, толико и именом Господа помагали многим болесницима. Прозвани су безмедним врачима, тј. бесплатним лекарима који су примили Христову заповест: на дар примисте, на дар и дајите (Мт. 10, 8), а никада нису наплаћивали своје услуге.

Толико су били опрезни у бесплатном лечењу, да се свети Козма наљутио на брата што је од неке болеснице узео три јајета, а Дамјан их је, уствари, узео кад га је исцељена жена заклела Пресветом Тројицом. По смрти светитеља, сахрањени су заједно у месту Фереману сходно откривењу Божјем, те остадоше чудотворци како за живота, тако и после смрти. Народ је наставио да их призива у болести и невољи и до данас.

Браћа су у народу позната и као Свети Врачи, представљају се на иконама и фрескама у средњовековној одећи, с ковчежићима у којима су носили лекове.

Овај празник обележава се с уверењем да ће Бог сачувати људе од болести и одржати их здраве и способне за рад током целе године.

Болесници се заветују Светим Врачима да ће их посебно поштовати и светковати уколико оздраве, а у народу постоји веровање да на овај празник није добро радити тешке физичке послове, посебно не на великим висинама.

Постоји и веровање и да без преке потребе не треба излазити из куће.

Верује се да Свети Врачи штите људе и од удара грома.

Извор: Радио Косовска Митровица

Check Also

Данас је Свети Стефан

Православни верници данас обележавају Стевандан, једну од слава које се највише празнује у српском народу. …