Главна / Вести / Косово и Метохија / У Великој Хочи оскрнављен споменик посвећен убијеним и киднапованим Србима

У Великој Хочи оскрнављен споменик посвећен убијеним и киднапованим Србима

У току данашњег дана у Великој Хочи је оскрнављен споменик посвећен убијеним и киднапованим Србима са територије општине Ораховац.

 

Поломљен је крст на споменику страдалима, оборен јарбол са заставом и однета српска тробојка која је овде стајала,наводи се у достављеном саопштењу Канцеларије за Косово и Метохију.

 

Ова знамења постављена су у Великој Хочи у спомен на 84 невино страдалих Срба са територије ове општине током 1998. и 1999. године.

 

Реч је о незапамћеном акту насиља и безумља албанских екстремиста који нису давали мира ни живим Србима, а сада се иживљавају и над њиховим споменицима и гробовима.

 

Случај је пријављен Kосовској полицији, а посебно забрињава чињеница да више од сат времена њихови припадници нису нашли за сходно да изађу на увиђај. То довољно говори о опструкцији приштинских власти и неспремности да се злочини над Србима и њиховим светињама адекватно процесуирају.

 

Ово није први пут да се спомен обележје страдалим Србима у Хочи налази на мети безумника, а у фебруару ове године оскрнављен је и споменик српским жртвама у Гораждевцу.

 

Ова дешавања показују јасан и недвосмислен однос Приштине и албанских политичара према Србима и њиховом страдању и палим жртвама.

 

Ова спомен обележја морала би бити места највећег пијетета и поштовања, а не места на којима ће се екстремисти иживљавати у свом мрзитељском пиру.

 

Kанцеларија за Kосово и Метохију поново ће помоћи да се ово место највећег страдања наших сународника достојно обележи и санира настала штета, али ће захтевати и од свих инстанци, од међународних мисија, као и од званичника ЕУ да се починиоци овог и сличних недела најстроже санкционишу.

 

Check Also

Старовић: Запад да не наседа на Куртијеву игру

Државни секретар у Министарству спољних послова Немања Старовић изразио је бојазан да ће косовски премијер …