Главна / Друштво / Петковић: Дијабетес поприма пандемијски карактер

Петковић: Дијабетес поприма пандемијски карактер

Дијабетес је једна од најчешћих хроничних незаразних оболења која, према проценама стручњака, може да се мери чак и са обимом пандемије када се броја новооболелих тиче. Према проценама Светске Здравствене Организације од ове болести ће у свету до 2040. године број оболелих достићи цифру од 650 милиона.

Поводом светског дана дијабетеса који се обележава 14-ог новембра и који представља највећу светску кампању усмерену ка подизању свести о овој болести, представници саветовалишта за дијабетес Дома здравља -Грацаница припремили су и представили презентацију о ризицима и лечењу дијабетеса, здравственим радницима овдашњих домова здравља.

Координатор саветовалишта за дијабетес при Дому здравља Грачаница Владимир Петковић каже да, према званичним статистичким подацима 10-12 одсто светске популације болује од дијабетеса.

“Када на то додамо још 40 одсто оних који од дијабетеса већ болују, а да то још увек не знају, схватамо да ова болест поприма пандемијски катрактер. Поред тога, због нездравог начина живота, велики број људи налази се у стању такозваног преддијабетеса”,истакао је Петковић.

Готово половина оболелих у нашој земљи старија је од 65 година, али се нажалост старосна граница помера, па се све чешће ова болест дијагностикује и код млађих особа.

“Нажалост старосна граница када је оболевање од дијабетеса, а поготову оболевање од типа II у питању, померена, и имамо велики број случајева где све млађи  људи оболевају од дијабетеса. Најчешће је оболевање од дијабетеса последица нездравог начина живота и фактора ризика који доводе до појаве болести”, додао је Владимир Петковић.

Саветовалиште за дијабетес Дома здравља Грачаница често организује акције бесплатног мерења шећера у крви, како би наши суграђани проверили своје здравље.

“Један од циљева таквих акција је да укажемо људима на значај контроле болести, али и да здарвим људима укажемо да морају водити рачуна о свом здрављу, да га повремено контролишу, да проверавају ниво шећера у крви, да предупреде и превенирају оболевање од дијабетеса”, додао је Петковић.

На предавању је истакнуто да се са дијабетесом може живети квалитетно, уколико се ова болест открије на време, а о оболеле особе се придржавају упустава за лечење и правилној исхрани.

Check Also

Пиано за Магдалену

Братство манастира Светих Архангела поклонио је Магдалени Савић из Батуса код Липљана дигитални пиано. Магдалена …