Главна / Култура / Ансамбл Венац ради у складу са епидемијском ситуацијом

Ансамбл Венац ради у складу са епидемијском ситуацијом

Последњих годину и по дана национални ансамблл Венац отежано је функционисао због још увек актуелне пандемије корона вируса. Рад ансамбла месецима се сводио на самосталне вежбе код куће, а након онлај периода повратак у салу обележио је бесконтактни рад.

„У салу смо се вратили крајем прошле године ал смо и тада водили рачуна о здрављу свих чланова па смо, први пут у историји фолклора, играли коло без држања руку. Морали смо тако како бисмо се заштитили ал смо били срећни што смо коначно могли да радимо у сали“, истакла је директорица ансамбла Венац Снежана Јовановић у изјави за РТВ Грачаница.

Време короне искоришћено је и за увођење иновативних метода у промоцији рада овог ансамбла. Отварањем сопствене продукције и Youtube канала анасамбл Венац и на овај начин промовише наше културно, традиционално и фолклорно богатство.

„Отворили смо интернет телевизију, односно Youtube канал на коме ћемо презентовати све оно што радимо и што ће, надам се, бити примамљиво гледаоцима. Све прилоге ћемо приказивати и на српском и на енглеском језику, а опрема коју смо обезбедили у оквиру центра за дигитализацију нам је омогућила да остваримо ову идеју, која се у мени крчкала већ пар година“, истакла је Јовановић.

Једини професионални ансамбл народних игара и песама на Косову и Метохији ради у просторијама Дома културе у Грачаници, где се чланови труде да себи створе што боље услове за рад, али се надају да ће догледној будућности добити своју зграду.

„Трудимо се да сваке године нешто урадимо, променимо или додамо како бисмо створили што боље услове за рад свих нас. Ове године смо реновирали гардеробер. Уз минимална средства учинили смо да гардеробер буде практичнији и функционалнији. Сада смо све услове рада обезбедили и једино што нам предстоји јесте да се побринемо за изградњу зграде за Венац“, нагласила је Јовановић.

Професионални ансамбл Венац, који функционише под покровитељством Министарства културе и информисања Републике Србије, има за циљ очување народног наслеђа, традиције, културе и фолклора са простора Косова и Метохије. Свој рад  ансамбл представља кроз најмање педесет наступа годишње, што и у овој години успевају да остваре. Планови за наредну годину су још оптимистичнији.

Check Also

Галерија Дома културе у Грачаници обогаћена сликом Цилета Маринковића

Фундус Галерије Дома културе у Грачаници већ поседује бројна ликовна уметничка дела еминентних стваралаца, а …