Главна / Друштво / “Нуклеус” и у специфичним условима успева да одржи пчелиња друштва

“Нуклеус” и у специфичним условима успева да одржи пчелиња друштва

У односу на неке раније године, ова година није била претерано добра за пчеларство. Недовољне количине падавина утицале су и на раст и развој медоносних биљака, ситуација са пандемијом корона вируса додатно је отежала рад пчеларима, а пчелама нису погодовале ни честе осцилације када су у питању температуре.

Удружење пчелара “Нуклеус” из Грачанице, и у овим специфичним условима, успело је са потешкоћама да одржи пчелиња друштва.

“Пчелиње заједнице су ове године са јако мало хране ушле у зиму. Ми смо покушали да

надоместимо нектар прехраном. Нисмо превише задовољни”, рекао је Синиша Ђорђевић из Удружења пчелара “Нуклеус”.

Мед као производ веома је заступљен у борби против прехлада, плућних болести, као и при јачању имунитета. Потражња за медом била је велика, али је лоша година допринела да производња не буде сразмерна потражњи.

“Имали смо 4-5 килограма меда по кошници. На крају не можемо да се похваимо добрим резултатима, јер су цене репро материјала повећане, цена воска, дрвених рамова и кошница је

повећана. Ми се трудимо да као Удружење да привучемо младе људе, пчеларе почетнике, међутим нема много заинтересованих, јер од старијих колега чују да овај посао није исплатив. Нажалост, многи одустају од пчеларства”, истиче Младен Ђокић председник Удружења “Нуклеус”.

Пчеле су тренутно у фази узимљавања, односно у фази мировања. Од предстојеће зиме зависиће и вегетација која би на пролеће могла да буде од значајне користи пчелама.

Check Also

Караџић: Школа у Лапљем Селу спремно дочекује ђаке. Обележавање Светог Саве и ове године скромно

Друго полугодиште за ученике на централном Косову почело је у скалду са препорукама Министарства просвете. …