Главна / Друштво / Србија пуна талената – додељене награде најбољим малим писцима од Суботице до Клокота

Србија пуна талената – додељене награде најбољим малим писцима од Суботице до Клокота

Поводом Међународног дана детета, који се данас обележава широм света, победницима конкурса за недовршену причу “Маче на удару ветра”, на којем су учествовали ђаци из читаве Србије, од Суботице до Клокота на Косову и Метохији, послате су награде.

На конкурсу установљеном пре осам година поводом обележавања 130 година од рођења Бранислава Нушића, учествовала су 222 ђака из школа из читаве Србије, а пристигли радови показали су, како за Т а н ј у г наводе организатори, да Србија има много талентоване деце, деце која негују писану реч.

“Најбољих 20 малих писаца живи у Београду, Прокупљу, Новом Саду, Колокоту одакле је Алексија Спасић ученица школе ‘Свети Сава’ као и у крушевачком селу Јасика одакле је стигао рад Емилије Матић из школе ‘Станислав Бинички’”, навели су организатори.

Конкурс су организовале две београдске организације, Пријатељи деце Вождовац и Земун, победници у млађој категорији основаца су Алекса Ђуричић из београдске школе “Данило Киш” и Дуња Козомара из земунске “Лазар Саватић”.

У категорији старијих најбољи су Димитрије Дмитровић из ОШ “Попински борци” из Врњачке Бање и Лана Ковачевић из земунске “Раде Кончар”.

“Маче на удару ветра”, је прича о различитостима које не треба да нас удаљавају већ спајају и обогаћују – то је прича о малом албино мачету које уз све, на шапама има прст више због чега је непожељно у дружини краткодлаких мачака зелених очију.

Ауторка Силвија Оташевић, чије су две књиге “Олимпијски сан” и “Плуркини мускетари” београдски ђаци прогласили за најбоље, и доделили им Доситејево перо, и први је добитник награде Матице исељеника за дечју књижевност, установљену поводом седам деценија рада Матице, инспирацију за причу нашла је на Флориди где живи, у Ки Весту у кући Ернеста Хемингвеја, чувеног писца надалеко познатог и по томе да је волео и имао само такве посебне мачке које имају по шест прстију на свакој сапи, као и у дешавањима везаним за БЛМ покрет – ‘Свак’ живот је важан, која су се поклопила са почетком писања приче “Маче на удару ветра”.

Награде по две друге и три треће освојили су и ђаци прокупачке школе “Никодије Стојановић Татко”, “Вук Караџић” из Рипња, београдских “Јајинци”, “Бошко Палковљевић Пинки”, “Гаврило Принцип”, “Мајка Југовић” и њихови ђаци Кристијан Челић, Нада Ковачевић, Николија Бабић, Анастасија Анђелковић, Савка Аврамовић, Софија Обрадовић, Валентина Чабрић, Елена Пекез, Николина Дракула, Даница Бакић, Катарина Марковић, Вук Харди, Павле Свечак, Страхиња Лечић, Марија Босанац, Миа Кончаревић, Елена Поткрајац као и мали Новосађанин Михаило Булајић.

Извор: Т а н ј у г

Check Also

У Грачаници последњих недеља повећан број инфицираних корона вирусом

Због празничних окупљања  у Грачаници је последњих недеља знатно повећан број инфицираних вирусом Ковид 19. …