Главна / Вести / Косово и Метохија / Наставља се суђење оптуженима за умешаност у убиство Оливера Ивановића

Наставља се суђење оптуженима за умешаност у убиство Оливера Ивановића

У Основном суду у Приштини данас је настављено суђење оптуженима за умешаност у убиство Оливера Ивановића лидера Грађанске иницијативе „СДП“.

Пред Основним судом у Приштини данас је сведочила Ксенија Божовић заменица покојног Оливера Ивановића, наставиће и сутра. Исказ је требао да да и Часлав Илић, али је његово сведочење померено за наредни дан, а такође је у својству сведока позвана и Милена Поповић, која због здравствених разлога није присуствовала данашњем рочишту, али како је речено у суду, то може учинити почетком наредне године. Рочишту не присуствују ни Марина Ивановић, бивша Оливерова супруга, као и син Никола, који су претходно представљали породицу у својству оштећене стране. Породицу Ивановић ће као оштећену страну од сада представљати адвокат Милан Биговић.

Бранилац оптужене Силване Арсовић, Јована Филиповић каже да су током испитивања Ксеније Божовић утврдили битне чињенице за поступак који се води пред судом.

“На данашњем саслушању утврдили смо јако битне чињенице за целокупни доказни материјал, односно за целокупни поступак који се води пред овим судом. Надамо се да ће и даље сведоци сарађивати као сведок који је данас био саслушан и детаљно давати свој исказ који ће довести до утврђивања материјалне истине. Ми као страна одбране Силване Арсовић предложили смо да се саслушају још два сведока чији су искази предвиђени да се само прочитају. Предложили смо да се саслушају у току поступка, тако да очекујемо да ће бити саслушано укупно 30 сведока”, закључила је Филиповић.

Бранилац Радета Басаре адвокат Том Гаши изјавио је да сведочење Ксеније Божовић има политичку конотацију и да је  рекла да ниједног од оптужених у судници није препознала.
“Она до сада није рекла да је препознала ниједног од оптужених, који су сви Срби, и да је у дану када је убијен Ивановић на самом месту било пуно људи, да су били полицајци које није познавала и да је видела чауре. Целу њену изјаву не могу да изнесем да то не утиче на друге сведоке, који ће сведочити после ње и бити саслушани наредних дана”, рекао је Гаши.

Адвокат Фарук Кореница бранилац оптуженог Недељка Спасојевића истакао  је након сведочења, да има још сведока који немају везе са догађајем и да се углавном иде у ширину како је Ивановићева странка функционисала. Он је дао  предлог да се против двојице оптужених издвоји кривични поступак јер немају никакве везе са првом групом оптужених.

Подсетимо, Оливер Ивановић убијен је 16. јануара 2018 године у северном делу Косовске Митровице испред своје канцеларије Грађанске иницијативе “Слобода, демократија, правда” коју је и основао. Специјално тужиластво у Приштини подигло је оптужнице против 6 особа српске националности.

 

Check Also

Петковић: Велика Хоча памти славна времена и славну историју још од цара Душана

Директор Канцеларије за Косово и Метохију након Ораховца обишао је и Велику Хочу и разговарао …