Главна / Вести / Косово и Метохија / Весељи поново тражи кућни притвор, Мехмети дао гаранције

Весељи поново тражи кућни притвор, Мехмети дао гаранције

Браниоци једног од некадашњих шефова ОВК Кадрија Весељија поднели су трећи захтев за његово пуштање из притвора у Хагу, тражећи кућни притвор на Косову уз гаранције да ће поштовати услове и ограничења у комуникацији, које му наметне суд.

У новом захтеву за пуштање из притвор, адвокати тврде да је сада директор косовске полиције Самедин Мехмети доставио судији за претходни поступак јасне гаранције које се директно баве и ублажавањем јединог ризика који је судија идентификовао у својој претходној одлуци, којом је одређивање кућног притвора Весељију одбијено.

Тај ризик се односио на опасност да ће неконтролисани разговори између Весељија и његове породице и посетилаца могли да ометају напредак који се проти вњега води у Хагу због ратних злочина на КИМ.

Поменуте гаранције нису објављене и за сада су строго поверљиве, у складу са захтевом Мехметија.

“Писмо директора полиције, потврђује да су полицијске снаге више него способне и вољне да спроведу све услове или наређења која добију од судије за претходни поступак за привремено пуштање окривљеног на слободу или о другим питањима.

Такође наводе да су полицијске снаге на Косову боље опремљене за спровођење услова које би наметнуо суд од својих колега у Притворској јединици суда у Хагу.

Весељивеви браниоци су се такође жалили на дужину времена које је он већ провео у притвору, а то је више од годину дана, а да се још не назире почетак суђења, за шта пре свега криве Специјализовано тужилаштво Косова.

Из безбедносне перспективе, кућни притвор предвиђен овим условима је категорички једнако снажан безбедносни протокол као и они које обезбеђује Притворска јединица Специјалног суда. Једина релевантна разлика је у томе што ови протоколи дозвољавају господину Веселију да проведе период пред суђење са супругом и малом децом”, наводи се у захтеву.

Поред Весељија, у овом предмету су оптужени и Хашим Тачи, Реџеп Сељими и Јакуп Краснићи.

Весељијеви адвокати жалили су се због кршења уставних права окривљеног, док су Сељимијеви и Краснићијеви жалбе поднели због форме оптужнице.

Специјализовано тужилаштво Косова терети их да су кривична дела, која им се стављају на терет, извршена у периоду најкасније од марта 1998. до септембра 1999. на више места на Косову, као и у Кукешу и Чахану, у северној Албанији.

Та дела су извршили припадници ОВК против стотина цивила и лица која нису били активни учесници у непријатељствима.

У оптужници се наводи да Тачи, Весељи, Сељими и Краснићи сносе индивидуалну кривичну одговорност, према разлицитим облицима кривичне одговорности за кривична дела извршена у контексту немеђународног оружаног сукоба на Косову, која су била део раширеног и систематског напада против лица за које се сумњало да су били против ОВК.

Извор: Т а н ј у г

Check Also

Петар Петковић: Гнусне поруке лице су власти у Приштини и њихова мрља

Увредљиви графити са псовкама на албанском језику исписани су ноћас на зиду куће Станоја Димитријевића, …