Главна / Вести / Србија / Преминуо Милутин Мркоњић, почасни председник СПС и некадашњи министар

Преминуо Милутин Мркоњић, почасни председник СПС и некадашњи министар

Милутин Мркоњић, некадашњи министар за инфраструктуру и саобраћај, почасни председник Социјалистичке партије Србије (СПС) и посланик те странке у Скупштини Србије преминуо је данас у 80. години на Институту за кардиоваскуларне болести “Дедиње”, пренео је Тањуг.
Вест је саопштио вечерас председник СПС Ивица Дачић.

Мркоњић је рођен је 23. маја 1942. године у Београду. Дипломирао је 1971. године на Грађевинском факултету у Београду на катедри за путеве, аеродроме и железнице. По завршетку факултета радио је у Бироу за студије и пројектовање железница, а од 1974. године био је руководилац Сектора за пројектовање. Године 1977. запослио се у Центру за истраживање и пројектовање, а његовим спајањем са Саобраћајним институтом постаје његов први директор.

После НАТО бомбардовања СР Југославије руководио је Дирекцијом за обнову земље.

Био је члан Централног комитета СKЈ. Почасни је председник СПС-а од 2015. године, а био је један од оснивача те странке, потпредседник и члан Председништва.

Такође је био потпредседник Народне скупштине Републике Србије од 8. маја 2007. године. Од 2008 до 2012. године био је министар за инфраструктуру у Влади Републике Србије, а од јула 2012. до августа 2013. министар саобраћаја. Након парламентарних избора 2014. године изабран је за народног посланика у Скупштини Србије и председника Одбора за просторно планирање, саобрацај, инфраструктуру и просторно планирање.

Мандат народног посланика добио је и на изборима 2016. и 2020. године.

Председник Србије Александар Вучић изразио је вечерас жаљење због смрти Милутина Мркоњића, уз поруку да ће остати упамћен као човек који је посветио живот грађењу боље Србије.

“Изузетно ме је погодила вест о смрти Милутина Мркоњића, човека који је на свој јединствени начин посветио живот грађењу боље Србије. Остаће упамћен као изузетан професионалац, колега и човек који је више од свега волео Србију. Нека почива у миру”, написао је Вучић на званичном Твитер налогу председника.

Председник СПС Ивица Дачић на свом Инстаграм профилу је написао:

“Отишао је највећи међу нама. Легенда Социјалистичке партије Србије и целе Србије. Почасни председник Милутин Мркоњић, наш друг и политички отац, нас Мрка. Хвала Ти за све, почивај у миру”.

Извор: Косово онлине/ Танјуг

Check Also

Петар Петковић: Београд је чврсто и недвосмислено опредељен за дијалог и нормализацију односа са Приштином

Ноторна је и лако проверљива лаж коју је данас на рачун председника Србије Александра Вучића …