Главна / Вести / Косово и Метохија / Пахор: И Београд и Приштина да предузму кораке за формирање ЗСО

Пахор: И Београд и Приштина да предузму кораке за формирање ЗСО

Словеначки председник Борут Пахор изјавио је данас да морају да се поштују сви споразуми постигнути у Бриселу између Београда и Приштине, укључујући формирање Заједнице српских општина.

Пахор је то рекао након састанка у Приштини са председницом привремених приштинских институција Вјосом Османи, која је поново тврдила да формирање ЗСО није у складу са косовским уставом и оптужила Београд да није применио две трећине споразума.

Османи је тврдила да је Приштина била конструктивна у дијалогу и оптужила Београд да није заинтересован за постизање споразума, преноси Коха диторе.

“Косово је било конструктивна страна, али је наш утисак да Србија није заинтересована за постизање споразума који је правно обавезујући”, рекла је она.

Османи тврди и да Београд не жели мир на Западном Балкану.

“Србија наставља да дестабилизује Косово преко нелегалних структура на северу. Руски утицај представља још једну претњу дестабилизацији региона. Како би се борили против ових дестабилизујућих тенденција, потребна нам је подршка наших пријатеља, потребна нам је подршка Словеније”, рекла је Османи и поновила да би “узајамно признање требало да буде у фокусу”.

Пахор је рекао да у Београду кажу да Приштина нема воље за спровођење споразума, док из Приштине за то оптужују Београд. “Ови проблеми би требало да се превазиђу. Сви постигнути споразуми морају да се спроведу и спорови реше”, поручио је Пахор, а преноси Економија онлајн.

Пахор је рекао да се најважнија питања могу решити дијалогом, али је нагласио да је први услов поштовање постигнутих споразума.

Он је додао да би обе стране требало да предузму кораке како би се основала Заједица српских општина.

Пахор је нагласио да Словенија подржава дијалог Београда и Приштине и поручио да би он требало да се настави и да је дијалог додатни корак ка решавању питања несталих.

“То није лако, дијалог није једноставан, сложена питања се морају решити, а то се може постићи ако постоји политичка воља”, рекао је Пахор и додао да “као пријатељ Косова и Србије види дијалог који је тежак”.

Извор: Т а н ј у г

Check Also

Брнабић: Наша агенда у Бриселу су мир и стабилност

Премијерка Ана Брнабић изјавила је данас да Београд у Бриселу наступа са јасном политичком агендом, …