Главна / Вести / Србија / Почели радови на градњи аутопута Ниш – Мердаре

Почели радови на градњи аутопута Ниш – Мердаре

Код петље Мерошина данас су свечано почели радови на изградњи аутопута Е80 Ниш – Мердаре од 76,3 километара, на првој деоници од Ниша до Плочника, у присуству председника Србије Александра Вучића.

Председник је истакао да ће тај аутопут бити спас, пре свега, за Прокупље, Куршумлију, Блаце и тај део земље.

Вучић је рекао да би деоница аутопута до Прокупља требало да буде готова за око две и по године.

“Ово је веома сиромашан крај, који се са аутопутем подиже. Веома је важно што ћемо овде изгадити аутопут”, нагласио је Вучић и додао да ћемо се тако боље повезати и са Приштином и Грачаницом.

Ово је велики помак за нашу земљу, нагласио је председник Србије и захвалио ЕУ на финансијској помоћи за тај пројекат.

“Умемо да поштујемо новац који добијамо бесплатно – 40 милиона евра поклона од ЕУ само за ову деоницу. Много хвала свим пореским обвезницима ЕУ”, поручио је Вучић.

Почетку радова присуствује шеф делегације ЕУ у Србији Емануел Жиофре, министар грађевинарства Томислав Момировић, директори Коридора Србије и Путева Србије, Александар Антић и Зоран Дробњак.

Вучић је у разговору са Жиофреом рекао да је први пут о том пројекту разговарао још 2013. године са немачком канцеларком Ангелом Меркел.

Казао је да ће аутопут допринети и успостављању ближих односа са Албанцима, као и да ће пуно значити за Србе у Косовском поморављу и Сиринићкој жупи.

Грађевинске машине компаније Штрабаг почеле су земљане радове на деоници од петље Мерошина код Ниша до Плочника у дужини 36,3 километра.

Деоница Ниш – Плочник је изузетно комплексна, јер ће имати шест тунела, 12 мостова и велики број надвожњака, подвожњака и вијадуктова, због чега је подељена на четири поддеонице, кажу за Тањуг у Министарству грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре.

То су петља Мерошина – Мерошина 1 дуга 5,5 километара, петља Мерошина 1 – петља Прокупље исток дужине 8,8 километара, петља Прокупље исток-петља Прокупље запад дуга 12,8 километара и петља Прокупље запад-петља Белољин дужине 5,5 километара.

Процењена вредност радова је 225 милиона евра, од чега је 185 милиона обезбеђено из кредита Европске инвестиционе банке и Европске банке за обнову и развој, 40 милиона евра је помоћ ЕУ, а 30 милиона је обезбеђено из буџета Србије.

За остатак аутопута до Мерошине у току је израда документације за грађевинску дозволу, као и тендерске документације.

Рок за завршетак радова на првој деоници је 2026. година.

На читавом делу аутопута дугог скоро 77 километара до административног прелаза Мердаре планирано је 85 мостова, 18 километара тунела.

То је део будућег аутопута Ниш-Приштина-Драч дужине 383 колиметара који ће повезати Србију са највећом луком у Албанији и представљаће везу Коридора 10 са Рутом 6 (Скопље-Приштина) и Рутом 2б (Сарајево-Подгорица-Валона).

Циљ пројекта је боље регионално повезивање, уштеда на времену путовања и оперативним трошковима, као и повећање безбедности саобраћаја.

Извор: Т а н ј у г

Check Also

Петковић: Изрицање једномесечног притвора Петровићу и Обреновићу, наставак насиља приштинског режима над Србима

Изрицање једномесечног притвора Радошу Петровићу и Душану Обреновићу, које је КФОР насумично и неосновано задржао …