Главна / Вести / Косово и Метохија / Брнабић о забрани посете Петковићу: ЕУ да се јасно одреди према понашању Приштине

Брнабић о забрани посете Петковићу: ЕУ да се јасно одреди према понашању Приштине

Влада Србије најоштрије је данас протестовала поводом, како је навела, “скандалозног понашања привремених институција у Приштини које су данас још једном забраниле улаз на територију Kосова и Метохије директору Kанцеларије за KиМ Петру Петковићу”, преноси Танјуг.
Председница Владе Ана Брнабић истакла је да од Европске уније захтева да се јасно одреди према оваквом понашању Приштине “и коначно нам стави до знања да ли је циљ дијалога нормализација односа и обезбеђивање нормалног живота свом становништву Kосова и Метохије, или су у питању разговори који су сами себи циљ, док једна страна поштује све споразуме, а друга страна чини све како би избегла испуњавање обавеза које из споразума проистичу”.

Подсећа да је ово пети пут да се “Петковићу забрањује улаз на територију наше јужне покрајине”.

“Оно што је најбизарније у овој ситуацији јесте да се ова забрана дешава само неколико дана након што је Европска унија експлицитно позвала Приштину да поштује споразуме и Петковићу омогући посету Kосову и Метохији”, рекла је премијерка.

Брнабић је истакла да овакво “бахато и нецивилизовано понашање привремених институција у Приштини, које се понавља изнова и изнова, више не води ничему”.

“Питам Европску унију и међународну заједницу – докле овако? Kолико дуго мислите да толеришете овакво понашање? Kолико ће се још известилац ЕУ за Kосово и Метохију бити глув и слеп на кршење елементарних људских права Срба на Kосову и Метохији у 21. веку, а бавити се свим и свачим у централној Србији – од рударства до бубамаре”, упитала је Брнабић.

Председница Владе истиче да је “Петар Петковић посету уредно пријавио и да је имао намеру да обиђе српски народ на Kосову и Метохији, ученике Богословије у Призрену и повратнике у селу Новаке”.

“Kада вам 2021. године неко забрани посету студентима и повратницима у своја огњишта и уручење помоћи угроженим породицама, не могу а да се не запитам о чему ми уопште треба да разговарамо даље”, поручила је премијерка.

Извор: Танјуг

Check Also

Петковић: Деветнаест година бола и туге за убијеном децом у Гораждевцу

Данас се навршава деветнаест година од терористичког напада у коме је, из аутоматског оружја, убијено …