Главна / Вести / Косово и Метохија / У Липљану обележена храмовна слава Ваведење Пресвете Богородице

У Липљану обележена храмовна слава Ваведење Пресвете Богородице

Поводом великог хришћанског празнника Ваведења Пресвете Богородице, славе општине Липљан, у цркви у овом градићу одржана је Света архијерејска литургија коју је служио владика рашко-призренски Теодосије.

Само уздајући се у Бога можемо корачати кроз овај живот поручио је владика рашко-призренски Теодосије.

“Када је све у страху и неизвесности, када не знамо како ћемо дочекати сутрашњи дан, што због болести која хара светом, што због немаштине, ми се уздамо у Бога. Знамо да  нисмо сами и да ћемо ходајући божјим путем доћи до правог циља”казао је владика рашко-призренски Теодосије.

Иван Вујић помоћник директора Канцеларије за КиМ за РТВ Грачаница рекао је да је наша вера и традиција извор снаге за опстанак на Косову и Метохији.

“У име Канцеларије за КиМ на Косову и Метохији смо сваки дан, разговарамо са нашим народом, ту смо да пробамо да решимо све њихове проблеме које имају. Радујем се што сам данас овде са нашим народом и што сам имао прилику да разговарам данас са њима, казао је Вујић.

“Нека нам данашњи дан донесе мир, љубав и поштовање међу људима. Помолимо се Богородици за све људе као што се молимо за наше најближе. Драги суграђани чувајмо наше светиње, поштујмо нашу традицију, јер само тако можемо да останемо и опстанемо на овим просторима”, рекла је градоначелница Грачанице Љиљана Шубарић.

Након богослужења свечаност је настављена у црквеној порти где су се мештани Липљана присетили живота пре него што су их албански екстремисти протерали са својих огњишта.

Мештани Липљана истичу да се најлепше живело у Липљану и да је то био градић у коме је било свега што је било потребно за живот. Са сетом се сећају да је пре рата на Косову и Метохији Липљан на овај велики хришћански празник био пун људи и да се славило у свакој кући.

До уласка међународних снага 1999.године у Липљану је живело око 7000.Срба и они су чинили апсолутну већину. Сада их је преостало свега неколико стотина.

 

 

Check Also

Петар Петковић: Гнусне поруке лице су власти у Приштини и њихова мрља

Увредљиви графити са псовкама на албанском језику исписани су ноћас на зиду куће Станоја Димитријевића, …