Главна / Вести / Косово и Метохија / У Штрпцу одржан велики спонтани скуп подршке ухапшенима и њиховим породицама

У Штрпцу одржан велики спонтани скуп подршке ухапшенима и њиховим породицама

Више хиљада грађана и породице ухапшених се данас спонтано окупило испред зграде Општине Штрпце и тражило правду за своје суграђане, браћу, очеве. Окупљенима се обратио председник општине Далибор Јевтић као и поједини чланови породица. Грађани су поручили да су јединствени и уз породице и да је оно што се десило пре неколико дана  апсурдно и недопустиво.

Са скупа је послата јасна порука, да се престане са упадима и застрашивањем, и да ухапшени нису никакви криминиалци и ратни злочинци већ породични људи које нико не сме да унапред осуђује.

”Обраћам се званичној Приштини да исправе своју грешку и да већ у току празника, Божића католичког ослободи наше синове, зетове, очеве и браћу”, рекла је ташта ухапшеног Димитрија Рачићевића и такође замолила председника Републике Србије Александра Вучића да искористи сав свој ауторитет и да како је казала ”нађе начин да ухапшени буду кући већ за Нову годину.”

 

Градоначелник Општине Штрпце је обраћајући се великом броју мештана који су се данас окупили у центру Штрпца рекао да породице ухапшених нису саме и да ће им бити пружена сва могућа подршка.

”Све што се десило пре два дана је јако лоша порука и знам пре свега колико су породице узнемирене а и сви ми који живимо овде. Ово што сте данас дошли је јасна порука да на миран начин кажемо онима који то раде, да то престану да раде. Вашим доласком овде им показујете да породице нису саме, да наша браћа нису сама. Морамо и на тај начин кроз све што смо пролазили уназад годинама да поручимо да ови људи нису ни ратни злочинци ни криминалци. Ови људи само желе да живе у миру овде. Испред Општине Штрпце али и пре свега као пријатељ и породица и наше браће, хоћу да кажем да ће имати сву могућу подршку, институционалну и сваку другу и да свако ко их буде унапред осудио грдно греши и грдно се вара. Знам да има оних који то раде и који то чине али нека се добро запитају зашто то раде и коме у суштини наносе штету”, рекао је градоначелник Далибор Јевтић.

Након скупа градоначелник Далибор Јевтић је у општинској згради разговарао са члановима породица ухапшених.

У општини Штрпце је 21. децембра ове године ухапшено 10 људи, доскорашњи градоначелник ове општине и неколико његових сарадника.

Check Also

Петковић: Стано чита само оно што му одговара

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић оценио је да портпарол ЕУ Петер Стано …