Главна / Вести / Косово и Метохија / Рестрикције струје у Грачаници и околним селима чешће од најављиваних, грађани огорчени

Рестрикције струје у Грачаници и околним селима чешће од најављиваних, грађани огорчени

Вишесатне рестрикције струје,  којима су прибегле приштинске власти да би избегле тотални колапс електроенергетског система, изазвале су велико незадовољство грађана, којхи истичу да су рестрикције много чешће од најављених и да нема никаквих информација о сатници искључења.

Мештани са територије општине Грачаница кажу да је током јучерашњег дана струја искључивана у више наврата у трајању од два сата, а у неким деловима Грачанице и околних села и по три сата и да нема никаквог реда, те да се плаше да ће ова ситуација бити  још гора, што би био повратак на стање од пре двадесет година.

Осим колапса у електроенергетском систему, постоји колапс и у међусобној комуникацији надлежних, па праве информације о сатници искључења нема ни од кога.

Директор Одељења Јавних служби општине Грачаница Владица Трајковић,  каже да је јуче било више опречних информација и да ни они нису успели да добију тачне информације о сатници искључења, како би информисали грађане.

“Као што мештани немају информације, немамо тренутно ни ми, јер се информације мењају. Прво је било у раним јутарњим сатима да је реч о квару на трафостаници, па онда да је рестрикција, док смо данас добили информацију да ће рестрикција бити тек од 22 – 24 сата. Информације се не поклапају и губе се из правца КЕСК-а И КОССТ-а. Званичне шеме искључења са којом би општина изашла са саопштењем и информисала грађане о тачном времену искључења нема иако смо инсистирали на томе”, каже Трајковић.

Он истиче да ће уколико добије тачну шему искључења наредних дана,  Општина Грачаница путем медија и општинског сајта обавестити своје грађане.

У електрани “Косово Б” у Обилићу ради само један блок Б1, а извршни директор електропреносне мреже Кадри Кадриу изјавио је да постоји ризик да редукције буду и чешће, ако тренутни план не буде довео до стабилизације система.Према очекивањима, које су објавили надлежни, блок Б2 требало би да буде оспособљен до 20. јануара, али из косовсске електроенергетске корпорације не гарантују да криза неће потрајати и после овог датума.

 

Check Also

Грачаница: Представљен нови број “Стремљења”

У читаоници “Даринка Јеврић” у Дому културе у Грачаници je представљен најновији број часописа за …