Главна / Вести / Косово и Метохија / Петковић: Једино када се држимо заједно и чувамо јединство можемо бити јачи и снажнији

Петковић: Једино када се држимо заједно и чувамо јединство можемо бити јачи и снажнији

Помака у дијалог Београда и Приштине нема, Срби су свакодневно изложени нападима, ускраћено им је право на слободу кретања, право на правду, право на имовину, Приштина свакодневно иницира инциденте… О овим проблемима али и о томе шта држава Србија чини за свој народ у јужној покрајини у емисији ТВ Мост „Интервју с поводом“ говорио је директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић.

Један од скоријих инцидената када је у Штрпцу ухапшено десет особа, Петковић је окарактерисао као само још један вид притиска на српски народ на Косову и Метохији  и наставак једностраних насилних акција Аљбина Куртија и то, како је рекао, очигледно само у српским срединама.

„Када албански политичари у Приштини говоре о томе како се заправо обрачунавају са организованим криминалом и корупцијом, а заправо видимо да улазе само у српске средине и хапсе виђеније Србе јасно вам је да је нешто друго по среди“, нагласио је Петковић.

Он је додао да је исти сценарио био и када су недавно јединице РОСУ, под пуним наоружањем упале и у Косовску Митровицу и Звечан.

„Епилог свега тога било је и рањавање Срећка Софронијевића али и смрт једне старије госпође Верице Ђелић, која је страдала од велике количине сузавца који су припадници РОСУ бацили у њено двориште“, подсетиој е Петковић.

Петковић је поставио питање „да ли је то тај обрачун против тзв. криминала и корупције.

„Посреди је да се застраши српски народ, да се у српске средине улази са оклопним возилма, да улази РОСУ тамо где јој није место и да се на тај начин врши додатно притисак на српски народ како би се одселио, или како би пристао на такозвано интегрисање у приштински систем, с обзиром да Приштина и албански политичари имају опсесију севером Косова и Метохије и одавно желе да га интегришу у свој систем. С друге стране слобода нашег народа на Косову и Метохији , поготову слобода и храброст српског народа на северу КиМ заједно са државом Србијом чува тај север кроз јединство које је остварено и оличено и у Српској листи али и чињеници данас огромна већина нашег народа на КиМ  подржава политику председника Александра Вучића захваљујући коме се ми боримо за наше Косово и Метохију“, нагласио је Петковић.

Он је додао да је та борба успешна што се види и кроз улагања државе Србије која су много већа него у свим годинама и деценијама које су иза нас.

„То јасно показује да мудром и одговорном политиком да, када имате довољно средстава у буџету Републике Србије, можете и много више новца да издвојите за простор Косова и Метохије“, рекао је директор Канцеларије за Косово и Метохију.

Свакодневне су провокације Приштине, српски народ осећа забринутост упркос помоћи и подршци коју пружа држава Србија.

„ Ако погледате шта се дешавало 13. октобра, ако погледате пре тога шта се дешавало на Јарињу и Брњаку где су, противправно, припадници РОСУ упали на север Косова и Метохије и са дугим цевима држали на нишану скоро 13 дана голоруки српски народ јасно вам је да је народ уплашен за себе и своју будућност. Ако уз све то додате готово свакодневне антисрпске изјаве Аљбина Куртија и осталих неодговорних политичара у Приштини, ако видите да одбијају да разговарају у Бриселу, одбијају све споразуме, јасно вам је да немате с ким да разговарате и да немате с ким, када говоримо о Албанцима, да градите нормализацију односа која је неопходна да би могли да наставимо даље и да градимо бољу будућност и у српским срединама“, оценио је Петковић.

Оно што је, како каже, до  Србије,држава  чини и труди се помогне српском народу како би био сигурнији у бољу будућност.

„Када председник Александар Вучић  каже и више пута понови да више никада не може да се понови нити Олуја нити Погром као 2004. године, то улива сигурност и даје храброст нашем народу да настави да се бори јер зна да је држава Србија уз свој народ који никада више неће бити остављен, као што је био остављен пре више деценија, због чега последице трпимо и данас“, нагласио је директор Канцеларије за КиМ.

Уз провокације и инциденте које иницира свакодневно, Приштина се свакодневно служи и лажима. Петковић је објаснио да, када би се бавио свим лажима и дезинформацијама које долазе из Приштине, не би могао да ради ништа друго већ само тиме да се бави.

„Одакле толика потреба да се напада српски народ, да се омаловажава српски народ…Последњи пут када сам покушао да уђем на простор Косова и Метохије, а то је шести пут да ми је забрањен улазак у српску јужну покрајину, нису ме ни обавестили иако сам ја на време и у складу са споразумом најавио своју посету, нису ми дозволили улазак, супротно свим споразумима, а ми смо одобрили тог истог дана улазак Донике Гервале у централну Србију, а они изјављују и говоре како она тог дана није дошла у Бујановац и Прешево јер смо ми забранили њен улазак. То је апсолутна лаж“, рекао је Петковић и додао да уколико Приштина не верује њему, нека верује бар свом официру за везу који је послао одговор у коме се захваљује на одобравању посете Гервале Бујановцу и Прешеву.

„Не разумем шта Курти мисли оваквим понашањем, јер, ако се главном преговарачу са београдске стране забрањује улазак на простор Косова и Метохије и ако се овако понашају, онда је јасно зашто до дана данашњег ми имамо 140 инцидената, напада на наше људе и томе нема краја. Ако се тако понашају према званичницима Владе у Београду, јасно је како се тек онда понашају према нашим људима по Метоији и по Косовском Поморављу и централном Косову и северу КиМ“, огорчен је Петковић.

Говорећи о изјави Петра Стана да Прштина треба да преиспита своју одлуку о забрани уласка на територију КиМ, Петковић је нагласио да је Стано током своје последње посете експлицитно рекао да Приштина крши споразум и да њему треба да буде дозвољена посета.

„Први пут је директно, не упирући прстом у две стране, као да смо увек подједнако криви и одговорни као што је Приштина, јер то није случај. Они ништа друго нису ни могли да изјаве јер је реч о најпростијем и најдиректнијем кршењу Бриселског споразума и Споразума о слободи кретања и званичним посетама“, рекао је Петковић.

„Важно је да то мене не може да заустави. Нећемо ми одустати од нашег народа. То што су покушали мене да спрече да уђем на простор КиМ, не значи да ће икада моћи да спрече државу Србију да помаже свој народ на Косову и Метохији. На то имамо право и то још јаче и још снажније ћемо бити уз наш народ  и помагати“, указао је Петковић и додао да ће и током новогодишњих и божићних празника посетити Косово и Метохију.

Петковић је нагласио да је велика одговорност и на међународној заједници и Европској унији која је, како је рекао, гарант и потписник свих споразума  договорених у Бриселу.

“Потпуни би био нонсенс да Европска унија да подиже руке и говори да је немоћна било шта да учини, јер, са друге стране имамо Аљбина Куртија који све одбија. Мене то не интересује, мене интересује да се споразуми спроводе. Јер, ми поштујемо споразуме. Од 2013. године све што је била наша обевеза је спроведено чиме се показује да смо одговорни, да желимо на прави начин да приступимо дијалогу, јер, да се разумемо – ми ово чинимо, пре свега, због нашег народа, мира и безбедности. Знамо да колико год је тешко и напорно, боље је увек да проблем имате на столу у Бриселу, него да имате проблеме на терену и инциденте који, на жалост, могу да крену и онако како не желимо и да онда имамо још већи проблем и дубље закопавање у проблематику из које треба да изађемо. Ако нећемо да живимо једни са другима, можемо да живимо бар једни поред других”, рекао је Петковић и додао да историјско помирење између српског и албанског народа неопходно због мира и стабилности као и економског просперитета на целом Западном Балкану.

Говорећи о дијалогу Београда и Приштине и посвећености Србије дијалогу, Петковић је истакао да Приштина ниподаштава Европску унију јер, између осталог, одбија да разговара о ономе што је на дневном реду – формирање Заједнице српских општина, као ид а Бесљими, који је сада приштински преговарач,  одбија да да се састане  са Петковићем и  са експертима српске стране у дијалогу.

“У дану када ми треба да седнемо и причамо о темама које су на дневном реду, у том тренутку Аљбин Курти у Приштини држи конференцију за штампу где каже – не да нећемо да причамо са Београдом само о ЗСО, па иде корак даље – нећемо да причамо о енергетиц, правосуђу и другим стварима… што је нонсенсе. То су ствари које су потписане, које су договорене и где, ми чак више и не треба да разговарамо већ само морамо да разговарамо о имплементацији, односно како да те споразуме спроведемо у дело јер је то обавеза Приштине а без чега ми не можемо нормално да живимо на простору Косова и Метохије”, нагласио је директор Канцеларије за КиМ.

Петковић се осврнуо и на договорени споразум о режиму стикера рекавши да је до ескалације ситауције дошло када је Приштина једнострано увела пробне таблице и желела да  конфискује КМ таблице и остале таблице које су издате од стране полицијских управа државе Србије за простор Косова и Метохије.

“Приштина је хтела да скида и наплаћује увођење пробних таблица за возила са регистарским таблицама које долазе из централне Србије. То су радили на Мердару, на Кончуљу али нису успели на северу јер је народ желео да одбрани право на слободу и све оне споразуме које смо у том правцу потписивали. Они 13 дана држе на нишану наше људе, притом заустављају живот на северу Косова и Метохије “, рекао је Петковић и запитао се које то таблице могу да имају возила која превозе нашу децу у школе или амбулантна возила…

Према речима Петковића, у Бриселу је договорено да се испоштује споразум који је потписан 2016. године.

“Да су га тада спровели када је био потписан не би имали ове проблем. Тако је и са свим другим стварима. Очигледно затежу, неће да спроводе, неко то дозвољава, подржава их неко ко је иза њих, неко ко је ментор косовске независности и неко ко можда више гура него сами Албанци, да би се дошло до некакве кризе, у којој неко очигледно има интерес да профитира, али нема интерес српски народ, држава Србија. Онда долазимо до тога да се саглашавамо с нечим што је већ било раније договорено”, истакао је Петковић.

Петковић је навео да држава Србија и председник Александар Вучић који најбоље познаје процесс дијалога јер је укључен од самог почетка,  брину о српском народу на КиМ и инсистирају на свему што је договорено, јер, како је рекао, код нас важи правило да уговори морају да се поштују.

“Европска унија, која очигледно има неке своје интересе, нека добро зна да од онога што је договорено не можемо да одустанемо, јер су то европски стандарди. И на њима инсистирамо. Зато је важно да смо у дијалогу, да преговарамо, довољно је да нас 24 часа унапред позовете и ми ћемо се одазвати и бити у Бриселу, јер, знамо колико нам је важно, пре свега због нашег народа који живи на тешком подручју за које се боримо свим снагама, а нимало није лако. Наша позиција по питању Косова и Метохије данас је много тешка, између осталог, захваљујући и делу опозиције која се сада буса у груди и говори како би да јуриша на Ђаковицу и Качаник али, по могућству, преко твитера из топлих станова у  Београду или кафића, где обично воле да проводе време, или када дају изјаве где доносе директну штету српском народу на КиМ, попут Ђиласа који несхватљиво, у сред Вашингтона напада наш народ и говори да су наши људи на северу КиМ криминалци“, навео је Петковић .

Као последица Ђиласових напада уследили су упади РОСУ под изговором борбе против некаквог организованог криминала и корупције а циљ је, каже Петковић, да се протера српски народ и изврши притисак како би Срби притватили оно што су одбијали последњих 20 година.

“Тај наш мучелни и страдали народ је најбоље показао шта мисли о Ђиласу, Тадићу и Јеремићу, они доле немају никакву подршку а како би је и имали када су довели Еулекс на простор Косова и Метохије који ни један злочин против Срба није расветлио, који су створили границу између Срба и на Јарињу и на Брњаку, који су нам увели и царину и царински печат, и лична документа. На крају, они су ти који су увели те РКС таблице које се спомињу у самом споразуму”, нагласио је Петковић уз опаску да уколико је тај споразум добар одакле РКС таблице које представљају ознаку државности такозваног Косова, што Србија не прихвата.

Одлуку Међународног суда у Хагу 2010. године према  којој  Декларацији о једнострано проглашеној независности Косова није противна међународном праву, Петкович је оценио резултатом политике Вука Јеремића, Ђиласа, Тадића и осталих.

Говорећи о узурпираној имовини Срба на Косову и Метохији и правди Петковић је навео да је то питање тешко и још увек нерешено, али упркос жељи да се тај проблем реши на праведан начин, обзиром да су се многе ствари већ догодиле, Србија није у завидној позицији, поготово када је реч о државној и друштвеној, али и приватној својини.

“80.000 најразличитијих тужби и даље виси у ваздуху, не одлучује се по њима, за узурпирану имовину где су Албанци ушли у станове и куће Срба који су протерани и не живе више ту, нарочито јужно од Ибра. Преко 660 предузећа је преузето од стране такозване Косовске агенције за приватизацију, велики број предузећа ушао је у процес ликвидације…направили су, буквално, покољ на имовинском плану”, истакао је Петковић и подсетио да је прошле године, на инсистирање Београда питање имовине стављено на дневни ред у оквиру Бриселског дијалога.

Међутим, додао је Петковић, Приштина сматра да је то њено унутрашње питање и о томе не жели да разговара.

“Ми смо се борили, и кроз Вашингтонски споразум да већи део тих ствари буде споменут и стављен у тај споразум, као и питање имовине Српске православне цркве, али и питање језера Газиводе, на који начин да се деле енергетски ресурси језера и хидроцентрале која се тамо налази”, напоменуо  је Петковић и додао да без обзира на све, Приштина не жели да врати имовину Србима.

Према његовим речима, 2015. године под ингеренцијом и у договору са Европском унијом формиран је закон према којем је било довољно да доведете два Албанца у Катастар и Агенцију за верификацију који су били спремни да лажно сведоче и потврде да је неки трећи Албанац власник неке српске имовине . Процес доказивања траје годинама а многи и не успеју да докажу и реше то питање.

“С друге стране Канцеларија за КиМ пружа правну помоћ за наше људе а постоји и пројекат бесплатне правне помоћи.  Са њима уско сарађујемо, имамо око 5.000 случајева који се тренутно обрађују и где се воде процеси, од тога око 2.000 које смо успешно успели да решимо и вратимо праве власнике у посед њихове имовине”, објаснио је Петковић.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију подсетио је и на случај имовине манастира Високи Дечани.

“Када такозвани Уставни суд Косова 2016. године донесе одлуку да 24 хектара земљишта манастира Високи Дечани јесте власништво Епархије рашко-призренске и манастира Дечани, када њихова највиша правна инстанце донесе такву одлуку и каже да мора да буде у локалном катастру уписано као имовина СПЦ, и када након више од пет година се то не извршава и притом највиши политичари у Приштини говоре како им не пада на памет да то ураде, јасно је где се ми налазимо када они сопствене прописе крше”, нагласио је Петковић.

Додао је да има и случајева да поједини Срби и не знају да је њихова имовина променила власника.

“Када се воде неки судски процеси они огласе на њиховој огласној табли одређен судски процесс, поготову ако се то дешава у Србици, Клини, или негде у градовима где Срба више нема. Ко ће власнике да обавести? Тако пропадају ти судски процеси, али ми смо ту да се боримо и чинимо све што можемо, јер нам је важно да сваки наш човек дође у посед своје имовине и да се докаже његово власништво”, истакао је Петковић

Петковић се осврнуо и на све јаче јединство Срба на Косову и Метохији што, како је рекао, Приштини јако смета.

“Приштини то смета и то се види најбоље по томе што је посебно била нервозна пред локалне изборе”, навео је Петковић и додао да су избори показали да је Курти, без обзира на упад РОСУ у четири српске општине, изгубио изборе у свим општинам на КиМ које су у приштинском систему, као и да је подршка његовој партији много мања.

Према Петковићевом мишљењу то је показатељ да и албански народ не жели више то да гледа, упркос мишљењу Приштине да је довољно да се нападне неки Србин, упадне на север КиМ како би се повећала популарност актуелне власти.

“То су времена која су прошла. И албански народ жели посао, жели бољи живот, а пошто се нису снашли ни у економским питањима где је огромна незапосленост, немају индустрију, немају стране инвеституре, огроман број људи жели да иде у правцу Европске уније, Америке…нису се снашли у време пандемије, јурили наше лекаре и претраживали наше амбуланте, када су свуда у свету лекари хероји, само се српски лекари на простору Косова и Метохије гоне од стране Приштине, мислили су да нападну Србе по старом опробаном рецепту и повећају број својих гласова. То се није десило у случају Куртија”, навео је Петковић и поручио Приштини да су,  сваки пут када напада Србе и жели да нешто учини нажао, Срби још јачи и још снажнији.

Петковић је подсетио да је Српска листа убедљиво победила у првом кругу, са великом излазношћу у свих десет општина које су залог формирања Заједнице српских општина и да о таквој излазности и о таквој победи  албанске политичке партије само могу да сањају.

“Сви су одговорили на позив председника Александра Вучића  и показали поверење, пре свега, према нашем председнику да се изађе на изборе и да се на тај начин оловком, мудрошћу боримо и изборимо за наше место на Косову и Метохији”, нагласио је Петковић.

Када је реч о предстојећем референдуму и одбијању Приштине да дозволи одржавање референдума на КиМ, Петковић је напоменуо да до доласка Куртија на власт сви изборни процеси који су се одржавали у централној Србији били су омогућени и Србима на КиМ.

“То је основно људско право – право гласа које нико не може да вам укине и које је нама гарантовано Резолуцијом 1244, али које је додатно гарантовано и одлуком о формирању мисије ОЕБС на КиМ. Зато је ОЕБС у складу са својим мандатом, свих ових година уназад, учествовало у спровођењу изборног  процеса  на простору Косова и Метохије које је организовао Београд. Сада, пошто Курти све одбија, одбио је и право Србима да гласају”, напоменуо је Петковић.

Објаснио је да је Београд алармирао све инстанце, јер није ту идеја само да се забрани референдум, већ да се забране и остали изборни процеси које организује Београд.

“Зато смо се обратили Квинти и Бриселу, и господину Лајчаку и свим осталим државама. Од неких смо већ добили одговор да озбиљно раде на том питању. Како ће до краја бити, видећемо јер то пре свега зависи од притиска Запада на Куртија да се испоштује оно што је основно људско право које не сме да буде укинуто грађанима Србије на простору Косова и Метохије”, истакао је Петковић и додао да је у више наврата разговарао са челницима Мисије ОЕБС на КиМ који су изразили спремност да учествују у организовању овог изборног процеса.

Директор Канцеларије осврнуо се и на реализацију свих планираних  инвестиционих програма у овој, али и најавио за наредну годину још већа улагања државе Србије на простору Косова и Метохије.

“Поред многих изазова у години која је иза нас, могу да се похвалим да смо имали најбољи инвестициони циклус Владе Србије за простор Косова и Метохије, на личну иницијативу председника Србије Александра Вучића, Владе Републике Србије која је спроводила читав процес на челу са председницом Владе Аном Брнабић.  Канцеларија за КиМ је оперативно учинила све како би више него икада велики број пројеката био спуштен на простор КиМ, у српске средине. “, изјавио је Петковић.

Петковић је истакао да је у последњој години завршава се 17 зграда које се граде, тако да ће се створити прилика да се подели преко 200 станова углавном вишедетним породицама, млађим брачним паровима, повратницима и онима који желе да свију своје гнездо на Косову и Метохији.

“То не би могло да председник није успео, да кроз фискалну консолидацију и тешке реформе које смо спроводили, остваримо приход у буџету и захваљујући томе ми смо били у прилици да поред редовног буџета само ове године, додатно реблансом, буде издвојено 4 милијарде динара, укључујићи и једнократну новчану помоћ од 100 и 200 евра која је дата свим нашим људима на КиМ”, нагласио је Петковић.

Петковић је додао да ће држава Србија и у наредној години створити простора за додатну новчану помоћ али и велике капиталне инфраструктурне пројекте као што су изградња болнице у Грачаници, реконструкција КБЦ-а у Косовској Митровици, обнављање старих и завршетак 10 нових амбуланти у српским срединама на КиМ како би сви имали пристојне услове при лечењу.

Као показатељ бриге о нашим људима на КиМ, Петковић је истакао чињеницу да је у последње две године запослено 305 здравствених радника  на овом простору, чиме је 305 породица додатно финансијски осигурано а и повећан квалитет пружања здравствених услуга.

Држава Србија је преко Канцеларије за Косово и Метохију значајна средства определила и за привреду и пољопривреду.

“Кроз бројне конкурсе које је спроводила Канцеларија, односно општине на простору КиМ успели смо да помогнемо великом броју малих и средњих предузећа, нашим привредним субјектима, захваљујући којима очекујемо сада и додатно 168 нових радних места”, рекао је Петковић.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију је рекао да је у плану да се у наредој години изгради још 18 зграда са преко 200 нових станова.

“Биће завршена у потпуности Сунчана долина, повратничко насеље где ће моћи да живи преко 1.300 људи, са најсавременијим и вртићем и другим пропратним зградама, укључујући и библиотеку и спортски центар. Ту ће бити и зграда ТВ Мост-а, као и продавнице и све оно што чини једно насеље високог квалитета”, рекао је Петковић.

Када је реч о реконструкцији и адаптацији кућа, Петковић је нагласио да је и у тој области постигнут рекордан резултат. Према његовим речима преко 700 породичних кућа је реконструисано, изграђене су нове куће а многима је пружена помоћ у виду столарије, реконструкције крова или помоћи у грађевинском материјалу за изградњу додатног простора, фасаде…Помоћ је, како је рекао, пружена Србима и северно и јужно од Ибра.

Петковић је нагласио да је Канцеларија за КиМ и за санацију последица овогодишњих поплава  издвојила значајна средства тако да је 150 породица добило по 1.000 евра док је за 500 породица издвојено по 50.000 динара.

Говорећи о улагањима у пољопривреди, директор Канцеларије за КиМ је напоменуо да је помоћ испоручена у виду садног и сетвеног материјала, пољопривредне механизације…

“Трудили смо се да на сваки начин помогнемо нашем народу – од социјалних давања до пољопривреде”, нагласио је Петковић.

Директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић поручио је Србима који живе на простору Косова и Метохије да једино када се држимо заједно и чувамо јединство можемо бити јачи и снажнији.

“Моја порука је увек иста. Да се држимо заједно, да чувамо јединство и да тако кроз све невоље и недаће изађемо подигнуте главе, да издржимо сва искушења, да не наседамо на провокације, да је држава Србија и председник Александар Вучић уз свој народ на Косову и Метохији, да ћемо још више и још значајније да помажемо наш народ и у периоду који долази. Држава Србија никада неће одустати од свог народа на КиМ, чека нас још једна година нових инвестиција и улагања државе Србије на простор Косова и Метохије, да се држимо заједно, инсистирамо на дијалогу, као и да ћемо учинити све што можемо да побољшамо животни стандард а све оно што не зависи од нас ми ћемо у нашој дипломатској борби, у Бриселу али и у другим местима да се боримо за наш народ јер то је оно што нам једино преостаје, да се држимо једни других. Кад је уз свој народ држава која је јака и снажна и која ће бити још јача и снажнија у наредној години, неће бити зиме”, закључио је директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић.

Извор: ТВ Мост

Check Also

Српска листа поздравља акцију полиције спроведену са циљем сузбијања криминалитета

Српска листа поздравља акцију полиције из Региона-Север која је данас спроведена са циљем сузбијања криминалитета …