Главна / Вести / Косово и Метохија / Петронијевић: Напади на Србе ће се наставити како би се одвукла пажња са инсистирања на формирању ЗСО

Петронијевић: Напади на Србе ће се наставити како би се одвукла пажња са инсистирања на формирању ЗСО

Плашим се да ће се напади на Србе наставити како би се одвукла пажња са инсиситирања на формирању Заједнице српских општина, а наредна мета су енергетска чворишта, каже адвокат Горан Петронијевић за Косово онлајн.

Видео сам и да су европске институције реаговале наводећи да енергетска криза на Косову може угрозити енергетски систем Европе. Мени то изгледа као да приштинској власти тако дају зелено светло за ову акцију, каже адвокат Горан Петронијевић у разговору за Косово онлајн.

Да би се разумеле акције против Срба на северу, додаје Петронијевић, мора да се зна да је “самопроклавана такозвана држава Косово” постала легло криминала у Европи, црна рупа у којој не важе ни закони ни европске вредности. Та “квазидржава”, како додаје, почива на спрези између организованог криминала, политичара и делова међународне заједнице. Петронијевић наглашава да у криминалним активностима учествује један део НАТО контигента и “неолиберално глобалистички део америчке дубоке државе”.

На који начин је тај део међународне заједнице, како тврдите, умешан у криминалне активности на Косову?  

Јасно је да тај део међународне заједнице не занимају интереси Срба, а није их брига ни за интересе Албанаца. Њима је стало само да остваре сопствене интересе. Направили су највећу базу на Балкану, 20 година су превозили дрогу из Авганистана, напунили црне фондове обавештајних служби, развили шверц органима, људима, нафтом и наркотицима. Албанци се нису сами сетили трговине органима, то су им донели Лекари без граница, а сви знају да је Бернар Кушнер био умешан. Зато је и преко ноћи смењен са министрског места и нико више никада није чуо за њега. У таквој држави, позивати се на право и правду, више је него лицемерно.

Хоћете да кажете да је то разлог због којег део међународне заједнице не реагује на бруталне акције косовске полиције?

Управо то желим да кажем. Сарадња тог дела међународне заједнице и приштинске власти разлог је због којег странци ћуте. За све оно што Албанци раде они имају, најблаже речено, прећутно одобрење тог дела међународне заједнице. Уверан сам да странци учествују у неким акцијама. За Аљбина Куртија тврде да је отуђен, да никог не слуша, да се одметнуо од Америке, али то није истина. Да је тако он би био на власти најдуже 48 сати. Он ради онако како се договорио са странцима. Ове акције које спроводи приштинска власт, под плаштом наводног сузбијања криминала, представљају прикривене политичке акције против Срба, дубоко национално мотивисане. Циљ је етничко чишћење тог простора и покушај да се Срби застраше, раселе и да им се онемогући повратак.

Да ли ће те акције бити настављене?

Плашим се да је тако. Те акције су једна врста притиска и одвлачење пажње са суштине, а суштина је инсистирање на формирању Заједнице српских општина. Тренутно, међународна заједница нема никакав кредибилитет уколико у најхитнијем року не обезбеди услове за формирање ЗСО. Док ми то чекамо приштинска власт ангажује специјалце наоружане до зуба због сумње да је неко изградио кућу без папира усред шуме на Брезовици. Питам се да ли тамо и један кућа има дозволу. То је само изговор за заузимање српских средина и енклава. Не кажем ја да ту нема неког прекршаја или чак кривичног дела, не кажем да апотеке не продају лекове на црно, али за такве ствари се не ангажују специјалци. Реч је о увертири у неке нове врло озбиљне акције.

На шта конкретно мислите?

Према мојим информацијама Албанци спремају јуриш на Газиводе и Валач, а могуће је да ће се то десити врло брзо. Циљ је отимање енергетских чворишта без којих Срби тамо немају шта да траже. То је такође део стратегије етничког чишћења Срба. Видео сам и да су европске институције реаговале наводећи да енергетска криза на тржишту може угрозити енергетски систем Европе. Мени то изгледа као да им дају зелено светло за ову акцију.

Пре неки дан Врховни суд Косова вратио је поступак против Ивана Тодосијевића на поновно суђење. Он је осуђен на две године затвора јер је рекао да је случај Рачак измишљен. Како то коментаришете?

Све што важи за друге народе за Србе не важи. Наравно да вербални деликт не би требало нигде да постоји. Код нас је чак и клевета укинута, а у Босни и на Косову уводе вербални деликт и то само јер се примењује против Срба. То не постоји нигде осим у ове две квазидржаве. Када је у питању случај Тодосијевића, одлука Врховног суда ме не охрабрује, она представља наставак игре “хладно-топло”. Циљ је остварен, људи су застрашени, па на годишњицу Рачка нико није смео да проговори о тој великој лажи.

Када се осврнете на рад Специјализованих већа Косова да ли је и ова институција део те игре “топло-хладно”?   

Ја њима и даље не верујем. За сада су показали неефикасност и пристрасност јер дозвољавају масовно застрашивање сведока. Код мене свакодневно долазе сведоци Срби, али и Албанци, који не смеју да сведоче. До данас нису процесуирали особе које су поверљиве документа Суда доставиле Харадинају и Гуцаитију. Зна се добро ко је то могао да уради, а уколико та особа или особе не буду приведене правди, Харадинај и Гуцати испадају жртве. Једино позитивно у раду овог Суда је што држе у притвору некадашње вође такозване ОВК. Ипак,то је резултат притиска међународне заједнице, покушај њиховог дисциплиновања. Једног дана када буду пуштени, а уверен сам да ће се то десити, безусловно ће слушати представнике међународне заједнице.

Шта мислите о троструком убиству у Глођанима, крај Дечана? Да ли је могуће да је реч о крвној освети или о потезу оболеле особе?

Не верујем ни да је  у питању крвна освета, нити безумни акт нервно оболеле особе. То је најлакше рећи. Мислим да је то још једна врста подстицања нестабилности и увођења страха. Да је мета био возач аутобуса то је могло да буде учињено на други начин. Рафалном паљбом по аутобусу пуном људи, каменовањем других аутобуса, исписивањем парола по кућама и рушењем споменика заправо се становништву шаље порука: “Ево шта може да вам се деси”.

Извор: Косово Онлине

Check Also

Српска листа поздравља акцију полиције спроведену са циљем сузбијања криминалитета

Српска листа поздравља акцију полиције из Региона-Север која је данас спроведена са циљем сузбијања криминалитета …