Главна / Вести / Косово и Метохија / Сервер: И Приштина је одговорна за питање несталих, треба да положи рачун за сваку жртву ОВК

Сервер: И Приштина је одговорна за питање несталих, треба да положи рачун за сваку жртву ОВК

Професор Универзитета “Џонс Хопкинс“ Данијел Сервер у новогодишњем интервјуу за Косово онлајн каже да је 2021. била неуспешна година када је у питању дијалог Београда и Приштине, да је тешко да ће доћи до новог сусрета Куртија и Вучића пре избора у Србији, као и да се нада визној либерализацији за Косово у 2022. години.

Он, такође, истиче да поред Београда и Приштина има одговорност у потрази за несталим лицама. Сервер не очекује напредак у дијалогу бар до српских избора 2022. године.

Именовањем специјалног изасланика Велике Британије, уз два изасланика САД за Западни Балкан, да ли ц́е Вашингтон и Лондон преузети вођство у дијалогу?

САД и даље желе да ЕУ води, али мислим да ц́е и Уједињено Краљевство и САД бити спремније да раде у тандему са ЕУ него што је то био случај у прошлости.

Како гледате на санкције САД. Очекујете ли нова имена на америчкој листи?

Да, претпостављам да ц́е бити још именованих људи.

Премијер Курти каже да се питање несталих мора решити, али с обзиром на то да су трец́ина несталих неалбанци, вец́ином Срби, да ли Приштина има одговорност у потрази за несталима?

Да наравно. Приштина треба да полаже рачуне за сваки нестанак о којем има информације. То би требало да укључује и сваку жртву ОВК или других албанских оружаних група.

Постоји ли могуц́ност за договор и нови сусрет Куртија и Вучиц́а током 2022. године?

Увек постоји могуц́ност, али сумњам да ће до тога доћи пре српских избора.

Очекујете ли визну либерализацију за Косово 2022. године?

Било би глупо да то очекујем, али се надам да ц́е се то догодити 2022. године. Французи и Холанђани треба да кажу Приштини зашто оклевају и да Приштини дају прилику да им удовољи.

Очекујете ли вец́у улогу САД на Западном Балкану током 2022. године када је у питању дијалог, али и БиХ?

САД су вец́ више фокусиране на БиХ него што је то било у прошлости и вероватно ц́е наставити своје дипломатске напоре тамо 2022. Али да будем јасан – прави смер за САД би требало да буде више поштовања индивидуалних права у БиХ. Ништа што САД раде не би требало да ојача држање етничких националистичких политичких партија на власти. Они су проблем, а не решење. Грађанска држава била би функционалнија држава у БиХ.

Извор: Косово Онлине

Check Also

Високи Дечани: Улога Кфора у заштити манастира је кључна

Представници Европа Ностра, пан-европске федерације за културно наслеђе, са седиштима у Хагу и Бриселу посетили …