Главна / Политика / Вучић: Прибој је испит јесмо ли људи или нисмо, ко мисли да може неког да угрози имаће посла са државом

Вучић: Прибој је испит јесмо ли људи или нисмо, ко мисли да може неког да угрози имаће посла са државом

Председник Александар Вучић поручио је у Прибоју Србима и Бошњацима да свакоме ко помисли да може нечију кућу да угрози и живот, нечију цркву или џамију, да ће имати посла са државом која ће по том питању реаговати немилосрдно. Могао бих да причам о стотину неправди према српском народу, али хоћу да се ставим у ципеле других, молим и друге да се ставе у наше, јер само тада ћемо имати нормалну ситуацију, поручио је Вучић.

Вучић је поводом недавних инцидената на националној и верској основи у Прибоју, на састанку са представницима локалне самоуправе, политичких партија, привредницима и представницима обе верске заједнице, подсетио да Срби и Бошњаци вековима живе заједно у Прибоју.

Такође, замолио је грађане да не изазивају државу, пошто је њен посао да обезбеди сигурност свим људима.

Када је реч о људима који су узвикивали у тим инцидентима да ће Сјеница бити нова Сребреница и слично, председник је рекао да ће бити кажњени.

“Не само да ће бити кажњени, него ће [полицајци] добити и премештај из Прибоја. Води се не само дисциплински поступак, већ и тужилац ради свој посао. Такође, води се и поступак против деце и младих који су певали ‘пуцај у џамије’.”

Вучић је рекао да је одмах добио одговор од Срба да им је узвраћено на гори начин.

“Сви људи који мисле да треба да прете после клањем деце и не знам чиме све, са тим мора и треба да се прекине. Сви ти који би да кољу нечију децу завршиће иза решетака, као и сви они који би да пуцају и убијају некога. Према џамијама морамо да се односимо једнако као и према нашим црквама и манастирима. Да поштујемо муслимане и као што се ми крстимо пред иконама и олтаром да поштујемо место где они клањају”, нагласио је Вучић.

Ово је њихова земља једнако као и наша и заштитићемо свакога, поручио је Вучић.

Председник је поручио да не сме да се догађа да деца певају да неко пуца у џамије. “Ја ћу сада више говорити шта ми Срби не смемо да радимо, што бих волео да неки други ураде и на другој страни. Поштујемо нашу цркву, идемо у манастире, морамо да поштујемо и она места где се наше комшије муслимани моле. Какво пуцање? Треба да помогнемо колико можемо, да идемо на Бајрам, као што позивамо на Божић. Ако неко мисли да то треба то да сруши, кажем имаће посла са државом, и држава по питању очувања мира и стабилности неће имати милости. Зато вас молим да ме послушате, јер знам да у Прибоју живе дивни људи, горштаци, који су преживели ужасно тешка времена. Немојте данас када ствари иду боље нешто да покваримо”, поручио је он.

После разговора са грађанима важни закључци 

Рекао је да је Прибој испит јесмо ли људи или нисмо. Вучић је пренео да ће после разговорима са грађанима изаћи са важним закључцима.

Захвалио се преосвештенству владики Атанасију и ефендији Дудићу, и свим другима из исламске и православне заједнице, који су га сачекали да разговарају о проблемима и шта да се чини.

“Дошао сам да о неколико важних ствари причамо. У Прибоју смо урадили много. Пут до Кокиног брода се ради и завршиће се до маја, почетка јуна, те ће скратити пут до Нове Вароши, Златибора и Београда. То су велика улагања до око осам милиона евра, а значе Прибојцима више него било ком другом. Пре краја јесени довешћемо гас. Томе се радују сви у индустријској зони, али треба да се радују и грађани јер ће бити јефтиније грејање и привући иневстиције”, рекао је он.

Указао је да је обишао две добре фабрике, од којих ниједна није постојала када је први пут долазио, када је слушао да се Прибојци спремају за збег јер нема посла.

Најавио је обнову гимназије, опште болнице и дома здравља, што ће коштати 15 милиона евра.

“То су велике промене, које свакоме у Прибоју живот значе. Моја молба је да својим глупостима не направимо нешто чиме би зауставили тај напредак. Сувише смо мала земља да бисмо имали право на било какве сукобе. А добри и разумни, довојно смо велики људи да разумемо да само заједнички и уједињено, решавањем проблема можемо земљу економски развијати и идемо напред”, подвукао је он.

Вучић је нагласио да ће када се обраћа, међу Србима бити оних који ће рећи није то ништа, да су то само усамљени случајеви, а Бошњаци ће рећи – само су Срби криви, а ми нисмо ни одговарали. Не могу то да слушам. Сви који су одговорни за било какво прављење проблема, извршавање кривичног дела биће кажњени. Морамо своју децу да учимо да можемо и морамо заједно”, рекао је он.

Вучић је указао да данашњем састанку присуствују и привредници “од Горана, Зорана, до Милете, и од Селме до Самира…”, да су измешана имена српска и бошњачка.

Да изградимо земљу и запослимо људе и да не угрозимо мир

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас у Прибоју да Срби и Бошњаци не треба да крију разлике и да треба о њима да разговарају, али да морају да буду свесни да постоје одређене границе које нико од нас не сме да пређе.

Такође, Вучић је у разговору са ефендијама из Сјеверина и Прибоја рекао да ако се крене са истеривањем правде о страдања Срба и Бошњака да ће се она тешко икада истерати, као и да ће онда тешко почети решавање проблема.

“Зато се трудим да урадим две ствари. Да изградимо земљу и запослимо људе и да не угрозимо мир ниједног секунда”, нагласио је Вучић.

Вучић је на састанку са грађанима разговарао и са ефендијом из Сјеверином Омером Хоџићем, који га је питао да се промени Закон о цивилним жртвама рата како би Бошњаци били препознати тим законом и могли да добију обештећење, али и изнео случај да су његовој жени и ћерки које носе хиџаб у једном угоститељском објекту узвикивали да им није то Саудијска Арабија или Баш чаршија у Сарајеву и да иду тамо да се шепуре.

Вучић је рекао да је управо дошао да чује Бошњаке и њихове захтеве и да, иако би га цела Србија славила када би им рекао да морају у Србији да скину хиџаб или фереџу, да то неће да ради.

Такође, казао је да није упознат са проблемом око закона о цивилним жртвама рата и да ће видети о чему се ту ради.

Председнику се обратио и ефендија из Прибоја Есмин Емилић који је рекао да без правде нема ни помирења.

Такође, обавестио је Вучић, како је рекао, о инциденту када је у дворишту џамије у Прибоју припадник граничне полиције Србије иако је био у цивилу легитимисао сиријске избеглице и после их претукао у хаустору.

Не желимо да таква слика наших припадника МУП-а иде у свет, као што је ишла када су хрватски граничари тукли избеглице, рекао је он и додао да је тај исти човек после упућивао јавно претње прибојским имамима, те приметио да је био кажњенза то да до другог случаја (инцидент са песмом у којој се сави Сребреница ) не би ни дошло.

Такође, ефендија је рекао да се са породицом вратио у Прибој из Америке где је живео, али да то дефинитивно није место где би желео да живиако се осећа небезбедно, али и да не сматра државу за то кривом, већ појединце који имају име и презиме и треба да буду кажњени.

Такође, додао је да би “пун погодак” за боље односе између Срба и Бошњака било и да се изгради џамија у новом делу Прибојоа.

Вучић је рекао да није дошао у Прибој да било шта коме доказује пошто у томе сигурно неће успети, и истакао да долази у доброј вољи.

“Долазим да вам покажем да ми је стало да вас чујем, нагласио је Вучић и додао да нема никакав политички интерес када је реч о Бошњацима пошто се ту ради од свега три одсто гласача и да само може да се замери већинском српском народу.

“Само и вас молим ако имају један, два или три полицајца… и то већ решавамо, да не буде да је сва полиција таква, пошто је најевећи број часних полицајаца који добро обављају свој посао”, навео је Вучић.

Замолио је грађане за одговорност 

Подсетио је да је у Прибоју просечна плата била 250 евра, а данас је 450 евра и да мора да буде много већа.

“Драматично заостаје Прибој за осталим, зато доводимо фабрике. Борио сам се у Флексу да се повећа плата за 12-13 одсто. Борићу се и даље да се плазе повећавају. Зато ће 14. јануара 10.000 динара добити медицински радници, деца од 16 до 29 година помоћ од 100 евра, и ускоро ће пензионерима бити исплаћено 20.000 динара једнократне помомћи”, нагласио је он.

Вучић је скренуио пажњу да је годину дана било све мирно у Прибоју, а да је, из полицијских известаја видео, да је потом дошло до туча у кафанама.

“Није нам проблем ако буде требало на други начин да то решавамо али дајте лепом речју да решавамо. Морамо да живимо заједно. Нападаће ме Бошњаци рећи ће то је празна прича и бајка. Није бајка, јер је ово земља Бошњака и Срба једнако. Никоме не може да припада него људима који овде живе. Ја сам Србин, председник Србије, и наравно да волим Србе, али не могу да замислим да Прибој буде без Бошњака, и неће бити јер они имају иста права и не смеју да имају мања права”, поручио је он.

Замолио је грађане за одговорност, да сами међусобнпо разговарају, да другоме опрошстају што и само себи, и да се ставе у ципеле других, да разумеју шта други поручују.

“Могао бих да причам о стотину неправди према српском народу, али хоћу да се ставим у ципеле других. Молим и друге да се ставе у наше, јер само тада ћемо имати нормалну ситуацију. Дивно ми је почео дан у фабрикама, јер Прибој ће имати све више прихода. Када путеве урадимо, урадићемо друге, а добио сам већ списак нових. Верујем да је присуство највиших црквених великодсотојника овде знак колико је мир и суживот битан. Само уједињени можемо да гурамо Прибој напред”, истакао јеВучић.

Апеловао је да се грађани Прибоја боре заједно и покажу да је то место заједничког живота, у којем могу сами ресавати проблеме.

“Лако је потпалити, много теже умирити”

На састанку са представницима Прибоја и привредницима тог града Вучић је рекао да постоји нешто што се не може победити радом, а то је када су емоције затроване, када се једни другима обраћамо са “четници”, “ђикани”,” балије”, и слично, јер када се тако обраћамо ту,како каже, среће нема.

Вучић тиме одговорио на речи Милете Иконовића, власник млекаре “Биомлек”, који је рекао да је оно што се десило недавно у Прибоју за сваку осуду.

“Појединци су то урадили, не часни и честити Срби. Ми Прибојци увек дишемо истим плућима. Прибој је увек био град толеранције и љубави. Тешко ми је пало што се десило. Исто тако много ми је тешко када видим да појединци из бошњачких кругова нападају порукама породице тих људи. Знам да нису ни то честити Бошњаци, већ појединци. Замолио бих да се сви оградимо таквих и осудимо такав став”, рекао је он.

Иконовић је додао да њему тешко пада и што се РС напада као геноцидна творевина, иако је она створена по Дејтону. За Вучића је казао да је стожер јединства и гарант мира у БИХ.

Председник Вучић је скренуо пажњу да сви имају проблем када неко каже једне беретке су му драге, а друге мрске.

“Ја сам овде дошао не да стичем политичке поене и да се са вама у свему сагласим, већ да пре свега говорим о одговорности нас Срба. Мислим да ми је то обавеза. Верујем да ће Бошњаци добро разумети то, јер и када неко погреши, стотину пута сам замолио ”дајте да пробамо да опростимо оном другом оно што смо себи већ одавно опростили””, нагласио је он.

Вучић је казао да се наслушао да је свуда мир, а онда настану проблеми. “Не треба да ставимо под тепих ствари, јер су проблеми огромни”, истакао је он.

Вучић је нагласио да не одговара на бројне нападе из Сарајева, и да ћути да не би погоршао ситуацију.

“Знам да је свака погрешна реч као литар бензина у ватру. Боље да будете господар сваке неизговорене речи, него слуга сваке изговорене реци. Стотину пута сам их питао и говорио да је РС по Дејтону створена и зашто не изговарају никада РС, иако то пише у Уставу. Као што говорим да подржавам интегритет БиХ”, указао је он.

Вучић је рекао да је важније да се сачува мир, јер зна да и Срби и Бошњаци умеју да поштују рад, резултате.

Вучић је апеловао на грађане да склоне емоције на страну.

“Да разумете да је лако то потпалити, много тешко умирити. Гледао сам Бошњака са протеста у свету. Каже један Бошњак на телевизији да је РС овим што је урадила ујединила све Бошњаке. Исте вечере сам на једној српској телевизији видео једног Србина који каже да ово што су међународна заједница и Сарајево урадили ујединило све Србе. Лепо је што смо се ујединили, али боље је то учинити око фабрика које ћемо отварати”, поручио је Вучић.

14:10 – У Прибоју много више примера добрих односа него инцидената

Током разговора председника Александра Вучића са грађанима Прибоја, где је дошао због подизања међунационалних тензија, током новогодишњих празника, констатовано је, између осталог, да су инциденти дешавају истовремено време када расте стандард и када је покренута индустријализације овог града и истакнуто да у Прибоју има много више примера добрих односа православних и муслимана, Срба и Бошњака, него међунационалних инцидената.

Протојереј ставрофор и архијерејски намесник прибојски Макро Папић је оценио да данашње сабрање има лековито дејство јер је пружена могућност да се из Прибоја пошаље порука мира.

Навео је да су уочи Нове године, не очекујући било какве инциденте, чистим срцем и намером, без калкулације, помогли пар муслиманских породица онолико колико је црква била у могућности.

Приликом одређевиња те помоћи, казао је, није се гледало ко се како зове и којем се Богу моли.

Један од присутних је у свом обраћању рекао да преко 60 година живи у Прибоју и задовољан је, истиче, како у овом граду живи обичан човек.

На питање председника шта се догодило па се током Нове године у овом граду догодило више туча него у протеклих годину дана, грађанин је одговорио да ни сам не може да верује шта се догађа, али да мисли да су локалне институције мало закасниле у првентивном деловању и сузбијању инцидената у корену.

Приметио је и да је основ да се такве ситуације предупреде васпитање у породици, јер, како је навео, основ ислама и православља је заједништво.

Сви се, казао је, сећају када је Прибој био на дну, а сада су, истиче, почеле да се дешавају позитивне ствари за шта захвалност иде председнику Вучићу.

Члан странке правде и помирења и директор једне фирме рекао је председнику да његова фабрика извози у ЕУ производе у вредности од пет милиона евра и да су међу запосленима и људи који долазе из Пријепоља да ту раде, а један члан Странке демократске акције Сулејмана Угљанина, који се представио као Миралем, рекао је да је Прибој и околина идеално место за развој туризма.

“Поред индустрије, по чему је Прибој познат, развијамо туризам, имали смо подршку министарства Матићеве и раније Љајића, који су нам омогућили да примамо госте”, рекао је.

Захваљујући предивној природи, посебно језеру Прибој се, истиче, претвара у економску зону.

Констатовао је да се инциденти дешавају због повећаног стандарда, јер грађани више немајуу проблеме које су имали раније.

На то је председник Вучић рекао да му је неко већ рекао да је раст стандарда у Прибоју допринео да се грађани опусте и размишљау о другим стварима.

“Неко ми је већ рекао да су се последњи екцеси десили зато што је појачан стандард, боље се живи, а раније су бринули за посао…”, рекао је Вучић.

Миралем каже да је Прибој миран град у којем није било екцеса.

“Ја сам представник мањине у овом граду, али се никада тако нисам осећао и био сам већина увек када изнесем добар предлог, који власт прихвати”, рекао је и истакао је да је најважније да радимо и стварамо.

Председник, који је био у журби због других обавеза, рекао је да је данас у Прибоју троструко више одговарао на питања Бошњака него Срба, али да га, како је казао, то не интересује и да су за њега сви грађани исти и имају иста права.

Ефендија: Страх сада може да престане; Вучић: Ја вам гарантује

Председник Александар Вучић посетио је данас у Прибоју и Хасан-агину џамију одакле је поручио грађанима, Бошњацима да могу да буду сигурни на својим огњиштима, док је ефендија Харун Еминагић истакао да страх Бошњака због неких немилих догађаја у том граду од данас може да престане.

“Од данас сав страх који смо можда до сада испољавали и осећали због немилих догађај, треба да престане, јер је након лепих речи председника Вучића свим Бошњацима да су сигурни у Србији и да су своји на своме у Србији и делом то доказао”, рекао је Еминагић окупљенима.

Не само што је, каже, дошао међу њих у Прибој, већ је донео и радосне вести, на којима су му захвални – да су правда и закон једнаки за све и да ће виновници свих досадашњих инцидената, који су покушали да унесу немире у мултиетничку средину, бити санкционисани по закону и правди,

Еминагић је додао да није случајно данас у Прибоју, 12. јануара, јер улица у том граду којом је дошао носи управо име по том датуму, када се Прибој, каже, решио фашизма.

“Ви сте данас дошли да те остатке фашизма отерате из Прибоја”, рекао је Еминагић.

Додао је да је други муштулук то што је Вучић наложио локалној самоуправо да ажурира 30-огодишње питање око локације за дзамију.

“Надам се да ће се то решити и да ће Вучић доћи на постављање камема темељца. Нама Бошњацима је место у Прибоју”, рекао је Еминагић.

Вучић се надовезао на његове речи, констатујући да се олако употребљава реч фашизам, али да је свакако радостан ако се Бошњаци осећају сигурно.

“Ја вам гарантујем да вас нико неће дирати, ко год би помислио да вас дира, на било који начин, само зато што сте Бошњаци. Имаће посла са државном силом и снагом. Осећајте се сигурно на свом огњишту и у својим кућама, без обзира на вашу веру”, рекао је Вучић.

Додао је да је поносан да то што се ради све да се обезбеди нормалан живот свих у Прибоју, подсетивши да је прошли пут када је посетио тај град отворио фабрику која запошљава и Србе и Бошњаке, на позив управо Бошњака.

Додао је и да Бошњаци не морају да говоре да су мањина, јер, како је рекао, сви смо исти, једнако право имају као и сви.

“Имамо планове, да се Прибој, који је био долина глади, врати на мапу градова који немају проблем са незапосленошхцу”, рекао је Вучић.

Додао је да може да разуме њихов страх, да се “стави у њихове ципеле”.

“Молим вас да нам опростите када погрешимо, а ја ћу дати све од себе да и ми опростимо када неки из ваше вере погреше. Ако то учинимо, успећемо да сацувамо мир и апсолутну безбедност за вашу децу и будуће генерације”, рекао је Вучић.

Муфтија Исламске заједнице у Србији Мевлудин Дудић захвалио је Вучићу који је одговорио на сва питања данас.

“Први сте председник који је дошао у џамију, из поштовања према Бошњацима. То говори да сте домаћин, а домаћин не бежи од проблема, већ их решава у својој кући. Ми желимо да их решавамо са домаћином државе у којој живимо”, рекао је Дудић.

Иначе, Хасан-агина џамија у старом Прибоју је највећа је џамија у прибојском крају.

Саградио ју је прибојски муселим (управник) Хасан-ага, син Мустафин, око 1758. Године, чије име носи.

Током свог постојања, Хасан-агина џамија је два пута горела и била обнављана, а у дворишту су очувани нишани од којих најстарији, како се претпоставља, припада самом Хасан-аги, а остали његовим потомцима.

15:00 – Никад нећу дозволити забрану ношења хиџаба

Председник Србије Александар Вучић поручио је данас у разговору са Бошњацима у Прибоју да никад неће дозволити да се у Србији забрани ношење хиџаба (вела или мараме коју носе жене исламске вероисповести).

Житељка Сјеверина Сакиба је председнику рекла, надовезујући се на то што је он претходно казао да, иако би га цела Србија славила када би Бошњацима рекао да морају у Србији да скину хиџаб или фереџу, да то неће да ради, да је поносна по том питању на Србију и Београд.

“Моја ћерка је завршила исламски факултет, убрађена је и каже да је поносна на Србију јер четири године живи у Београду и никада није имала ниједан једини проблем. Њене другарице и пријатељи су и Бошњаци и православци и ја сам поносна на Београд и Србију”, рекла је она.

Такође, истакла је да је уверена да Србија на челу са Вучићем никада неће дозволити да се догоди било каква забрана ношења хиџаба.

Председник је рекао да је веома срећан што то чује и даје због тога поносан.

“Ја вам то са сигурношћу гарантујем. То се неће десити и то вам гарантујем чиме год хоћете, не само својом речју и свом државном снагом”, поручио је Вучић.

Сакига је на то узвратила да му од срца жели здравље, као и да ће све остало само доћи.

Претходно је се председнику ефендија Омер Хоџића из Сјеверина пожалио да су његова супруга и кћерка имале непријатност у једном угоститељском објекту због тога што су ушле у хоџабу.

Владика Атанасије: Императив је да праштамо

Владика милешевски Атанасије поручио је, у разговору са председником Александром Вучићем и представницима локалне самоуправе и Исламске заједнице у Прибоју, да је важна изградња путева и фабрика, али пре свега изградња човека и заједнице људи, позивајући се на речи патријарха Павла да само ако сви будемо сарађивали, без обзира на разлике, можемо да победимо кризу.

Владика је захвалио председнику Србије на доласку у Прибој, додајући да је данашњи састанак у том граду “добро сабрање, са добрим намерама”.

Захвалио је Вучићу што често говори о градњи путева, фабрика, јер је, каже, очигледно да жели да у сваком погледу тај простор земље напредује.

У том смислу, замолио је председника да се убрза изградња пута од Пријепоља до манастира Милешеве, у сусрет обележавању јубилеја 800 година те српске светиње, као и уређење реке Милешевке.

Извор: РТС, Т а н ј у г; Фото: Т а н ј у г

Check Also

Лајчак: Брисел ради на сусрету Вучића и Куртија

Специјални изасланик ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак изјавио је да се у …