Главна / Вести / Косово и Метохија / Стано: Србима на КиМ требало омогућити изјашњавање на референдуму

Стано: Србима на КиМ требало омогућити изјашњавање на референдуму

Европска унија је критиковала одлуку да се Србима на Косову не омогући гласање на референдуму и позвала Београд и Приштину на договор који би омогућио да Срби гласају на изборима у априлу.

Портпарол Европске уније Петер Стано поручио је да је Србима на Косову требало омогућити изјашњавање на референдуму кроз механизам уз подршку ОЕБС-а.

“Гласање Срба на Косову уз помоћ ОЕБС-а је одавно установљена пракса, примењивана више пута од 2012. до 2020. Жалимо због одлуке да се овог пута не примени тај добро познати механизам”, рекао је Стано.

Петер Стано је позвао Београд и Приштину да почну разговоре о модалитетима учешћа косовских Срба на изборима које организује Србија у априлу.

“Иако не постоји договор између Београда и Приштине о овом питању унутар дијалога, очекујемо да стране почну преговоре о модалитетима који би омогућили да Срби убудуће гласају на изборима које организује Србија и спремни смо да посредујемо у томе”, рекао је портпарол ЕУ.

Стано је додао да дијалог Београда и Приштине није у застоју, већ да се он наставља “свакодневно”, кроз контакте са свим странама.

“Високи представник Борељ је разговарао прошле недеље са председником Вучићем и премијером Куртијем. То што нема састанака на највишем нивоу не значи да дијалога нема, састанак на експертском или политичком нивоу биће одржани када за то дође време”, поручио је Стано.

Извор: РТС

Check Also

Високи Дечани: Улога Кфора у заштити манастира је кључна

Представници Европа Ностра, пан-европске федерације за културно наслеђе, са седиштима у Хагу и Бриселу посетили …