Главна / Политика / Селаковић: Очекујемо да на КиМ буде омогућено гласање

Селаковић: Очекујемо да на КиМ буде омогућено гласање

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић је данас у разговору са шефом Мисије ОЕБС на КиМ (ОМИК) Мајклом Давенпортом нагласио да Србија подржава њихов рад, да је кључно да ОЕБС сачува неутралан приступ, те да очекујемо да уз њихову асистенцију грађанима Србије на КиМ буде омогућено да у априлу гласају на председничким и парламентарним изборима.

Шеф српске дипломатије рекао је да Србија подржава рад и активности ОМИК-а у области заштите права неалбанских заједница на КиМ, али и указао да је наш интерес да буду додатно интензивиране.

Констатовао је да је посебно важно питање повратка протераних Срба и другог неалбанског становништва на КиМ, подсетивши да је 22 године од међународног присуства на КиМ одржив повратак остварило свега 1,9 одсто интерно расељених.

Напоменуо је да је од изузетног значаја ангажовање ОМИК-а у случајевима кршења људских права повратника, као и редовно извештавање о овим случајевима.

Министар је упозорио да инциденти и провокације, попут случаја Драгице Гашић или оних на северу КиМ из септембра и октобра прошле године, имају потенцијал да дестабилизују крхку безбедносну ситуацију на КиМ, уједно изразивши забринутост да је од почетка претходне године забележено 136 етнички мотивисаних инцидената усмерених против Срба, њихове имовине и имовине СПЦ на простору КиМ.

Када је реч о дијалогу Београда и Приштине, Селаковић је рекао да му је наша страна посвећена и да смо уверени да је то једини начин да се постигне одрживо решење, али да с друге стране представници Приштине нису спремни да примењују раније преузете обавезе, те да овакав унилатералан приступ значајно отежава дијалог.

У том смислу, министар Селаковић се осврнуо и на неприхватљиво постављање Приштине према одржавању референдума о изменама Устава Србије на простору КиМ, указујући да су тиме Србима на КиМ још једном ограничена основна људска права.

Извор: ТАНЈУГ

Check Also

Сарацин: Коначни циљ Немачке је да Косово буде у НАТО

Немачки изасланик за западни Балкан Мануел Сарацин изјавио је да је крајњи циљ Немачке да …