Главна / Вести / Косово и Метохија / Одржана свечана Светосавска академија у Грачаници

Одржана свечана Светосавска академија у Грачаници

Оливера Радић, угледни просветни радник из Ораховца и ОШ “Светозар Марковић” из Велике Хоче, овогодишњи су  добитници  признања  плакета “Ђорђе Лекић”, које се додељује најистакнутијим просветним радницима и институцијама у оквиру манифестације “Светосавска недеља 2022”.

На свечаној  Светосавској Академији одржаној у великој сали Дома културе Грачаница, трочлани жири који су чинили проф. др Павле Васић, проф. др Мирослав Поповић и књижевник Ратко Поповић, прогласио је добитнике овог престижног признања, истакавши да је ОШ “Светозар Марковић”, једна од најстаријих школа на немањићкој земљи, која упркос свом страдању  у овим страшним временима, стоички  одолева.

“Утврђена са тринаест манастира, цркава и црквишта, која светле сјајем и светлошћу, они  потврђују да је истина човека,  који је овде себе уграђивао,  достојна дивљења и усхићења, да у овим страшним временима са својим поколењима стоје усправно не губећи наду да ће тако бити и вековима”, речено је у образложењу за добитнике плакете “Ђорђе Лекић”.

Добитница признања Ђорђе Лекић, Оливера Радић истакла је да јој је посебно драго што ово признање добија заједно са Основном школом коју је похађала као ученик. Она је присутне детаљније упознала са животом и радом истакнутог професора Ђорђа Лекића.

Беседу о Светом Сави говорила је директорица Библиотеке у Грачаници Бранкица Костић. Награде добитницима овог признања доделио је начелник Косовског управног округа Срђан Поповић који је истакао да му је била част да признања додели људима који стоје на бранику нашег народа.

– Веома је битно за наш народ на Косову и Метохији да сваке године традиционално обележавамо Светог Саву јер то дугујемо, како нашим прецима, тако и потомцима. Овом приликом честитам Светог Саву свим школама и свим просветним радницима – нагласио је Поповић.

 

По традицији, организатор манифестације Културно-просветна заједница КиМ и Народна библиотека у  Грачаници,  доделили су и признање “Читалачко слово”, које се додељује за најактивније чланове библиотеке, а ове године то признање добили су Сара Ђорђевић ученица шестог разреда ОШ “Краљ Милутин” Грачаница, Милица Стојковић  студент филозофског факултета и Душан Капетановић – студент Теолошког факултета.

 

Check Also

Радници Дома здравља “Доња Гуштерица” кренули су пешице пут Грачанице на мирни скуп подрше Србима на северу КиМ

У знак подршке Србима на северу КиМ у центру Грачанице ће бити одржан мирни протест …