Главна / Вести / Косово и Метохија / Канцеларија за КиМ: Постављање заставе УЧК отворена претња Србима у Великој Хочи

Канцеларија за КиМ: Постављање заставе УЧК отворена претња Србима у Великој Хочи

На огради испод цркве Светог Јована Крститеља у Великој Хочи јутрос је  уочена окачена застава УЧК, а Канцеларија за Косово и Метохију  саопштила је  да нема сумње да је по среди отворена претња Србима који су овде остали да живе и да је циљ да им се наруши мир и они обесхрабре у својој одлуци да остану и опстану на својим вековним огњиштима.

На уласку у Велику Хочу јутрос је уочена застава са грбом и натписом терористичке организације УЧК. Мештане ове српске енклаве у Метохији посебно је узнемирила чињеница да је застава окачена на огради испод Цркве Светог Јована Крститеља, на чијем се имању налази споменик убијеним и киднапованим Србима. Овај споменик се и сам често налазио на мети напада албанских екстремиста.

Нема сумње да је по среди отворена претња Србима који су овде остали да живе и да је циљ да им се наруши мир и они обесхрабре у својој одлуци да остану и опстану на својим вековним огњиштима.

Индикативно је то да овакав инцидент долази у дану када на Косово и Метохију стижу високи званичници Европске Уније и Сједињених Америчких Држава, што отворено говори у прилог томе да многим Албанцима није стало ни до договора ни до заједничког живота са Србима и једино на чему посвећено раде албански екстремисти јесте угрожавање безбедности и застрашивање Срба са циљем њиховог протеривања са Косова и Метохије.

Сви међуанродни актери који делују на простору Косова и Метохије, као и институције у Приштини, морају учинити све да се виновници овог дела, али и свих других етнички мотивисаних инцидената приведу правди.

Забрињавајуће је да је највећи број  етнички мотивисаних напада на Србе на КиМ остао нерасветљен, што албанским екстремистима даје ветар у леђа за нове безумне нападе.

Сваки напад на Србе, њихову имовину и православне верске објекте додатно је подгрејан и инспирисан изјавама политичара из Приштине, који готово свакодневно од српског народа праве легитимне мете и распирују верску и етничку нетрпељивост.

Позивамо српски народ у покрајини да остану уздржани и не наседају на провокације, а Канцеларија за Косово и Метохију ће и о овом и сваком претходном инциденту и нападу известити високе званичнике ЕУ и САД, који ове недеље долазе у Београд и тражити конкретан одговор на питање како ће обезбедити мир и сигурност на Косову и Метохији.

Извор: РТВ Грачаница, саопштење

Check Also

Старовић: Запад да не наседа на Куртијеву игру

Државни секретар у Министарству спољних послова Немања Старовић изразио је бојазан да ће косовски премијер …