Главна / Вести / Косово и Метохија / Суђење Гуцатију и Харадинају прекинуто до даљњег

Суђење Гуцатију и Харадинају прекинуто до даљњег

Након завршетка данашње статусне конференције, суђење у предмету против председника и потпредседника Удружења ветерана ОВК Хиснија Гуцатија и Насима Харадинаја прекинуто је до даљњег, саопштено је из Специјализованих већа Косова са седиштем у Хагу.

Последњи сведок одбране испитан је у петак, 28. јануара, а како наводи суд, судско веће ће у догледно време одлучити о даљним корацима.

Рочиште које је било заказано за 4. фебруар је отказано.

Обојица оптужених се налазе у притвору у Хагу.

Гуцати и Харадинај су се на почетку суђења 7. октобра изјасили да нису криви, а представник Специјализованог тужилаштва Косова (СТК) је потом изнео уводну реч и представио детаље оптужнице.

Све оптужбе против Гуцатија и Харадинаја повезане су са поступцима који се воде пред СВК, укључујући истраге Специјализованог тужилаштва, наводи се у оптужници која их терети за ометање рада тог тужилаштва, одмазду према сведоцима и њихово застрашивање и повреду тајности поступака.

У оптужници се наводи да су од краја априла до септембра 2020. године Гуцати и Харадинај давали јавне изјаве у којима су оптуживали сведоке који сарађују са тужилаштвом, да су лажови, колаборационисти и издајници.

Ови поступци показују њихову намеру и мотиве да омаловаже и опструишу поступке пред СВК, оцењује тужилаштво.

Оптужени су за четири кривична дела – ометање службених лица у вршењу службених дужности, застрашивање сведока, затим за одмазду и повреду тајности поступка.

Подаци које су објавили су заштићени као тајни у складу Законом о Специјализованим већима Косова, који је изгласлаа косовска скупштина.

Извор: ТАНЈУГ

Check Also

Петковић разговарао са породицом Николе Недељковића

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић данас је разговарао са породицом Николе Недељковића …