Главна / Вести / Косово и Метохија / Ракић Вигемарку: Неопходни конкретнији кораци у осигурању безбедности

Ракић Вигемарку: Неопходни конкретнији кораци у осигурању безбедности

На састанку са шефом мисије Европске уније за владавину права на Косову (Еулекс) Ларс- Гунар Вигемарком, министар за заједнице и повратак Горан Ракић изнео је свој став о владавини права и непоштовању њених основних постулата, које уочава када је реч о повратку расељених лица.

С обзиром да је процес повратка један од најважнијих процеса за српски народ на Косову, Ракић је истакао кључна питања попут имовинских права, незаконитог заузимања имовине, документације о грађанском стању и благовременог спровођења судских одлука, као и безбедносних инцидената који и даље негативно утичу на српску заједницу и њене светиње.

Ракић је напоменуо да Срби на Косову желе да све проблеме решавају на цивилизован и демократски начин, али да им се за такав приступ решавању проблема морају пружити снажнија подршка и конкретнији кораци од стране међународне заједнице, како би се омогућио безбедан и одржив процес повратка.

“Помоћ Еулекса у областима деловања је веома цењена, али мора да буде јача да бисмо успели да решимо проблеме. Добро је и неопходно да се састајемо и разговарамо о свему, али је важно и да заједно радимо за добробит свих заједница”, рекао је Ракић.

Шеф Еулекса је подвукао улогу Мисије у праћењу одабраних предмета и суђења у косовском правосудном систему, додајући да сви треба да буду једнаки пред законом без обзира на њихову етничку припадност. Он је такође рекао да је потребно да се додатно олакша приступ документима као што су личне карте, возачке дозволе и документа о грађанском стању за све грађане Косова, без обзира на то којој заједници припадају.

Извор: ТВ Мост, саопштење

Check Also

Вучић посетио Драгишу Гаљка, рањеног Србина са КиМ

Председник Србије Александар Вучић посетио је данас у Ургентном центру Клиничког центра Драгишу Гаљка којег је …